Ice Lake SP: Intels 10nm-processor voor servers is eindelijk hier

Met Ice Lake SP stapt Intel nu ook voor de Xeon voor kleinere servers over op een nieuwe processorarchitectuur en 10nm-fabricage. Hierdoor zullen de CPU’s sneller worden, en ze zullen ook goedkoper zijn om te concurreren met AMD’s nieuwe Zen3 Epyc CPU’s.

Na de notebook processoren lanceert Intel nu ook de Xeon processoren voor servers met één of twee sockets, die worden gefabriceerd in een 10-nm proces en ook zijn gebaseerd op een huidige en snellere microarchitectuur met Sunny Cove. Zij worden gelanceerd als Xeon schaalbare processoren van de derde generatie en vervangen de Cascade Lake processoren van de tweede Xeon schaalbare generatie. De Cooper-Lake modellen die reeds in juni werden geïntroduceerd als Xeon Scalable Gen3-processoren voor servers met vier of acht sockets, blijven draaien, hoewel het nog steeds 14 nm CPU’s zijn. Het zijn echter nog steeds de enige x86-processoren die het BFloat16-gegevensformaat (BF16) ondersteunen.

In Cooper Lake en Cascade Lake kon Intel maximaal 28 cores op een die verpakken; in Ice Lake SP betekent de 10-nm fabricage dat er maximaal 40 mogelijk zijn op het Platinum 8380-model. Intel kan nog steeds niet tippen aan de 64 cores van AMD-processoren, maar belooft voordelen op het gebied van prestaties voor de monolithische matrijs in vergelijking met de AMD-processor met zijn structuur van chiplets en I/O-die.

Naast de Platinum-modellen met tussen 32 en 40 cores biedt Intel ook Silver- en Gold-modellen, die beginnen met acht cores en oplopen tot 32 cores. Met hun Sunny Cove-kernen zouden de Ice Lake SP-modellen tot 20 procent meer instructies per klokcyclus verwerken dan Cascade Lake. Om dit te bereiken, hebben de ontwikkelaars de front-end geoptimaliseerd en de caches vergroot. Bovendien ondersteunt de CPU nieuwe instructies voor cryptografie en het comprimeren en decomprimeren van gegevens. Bovendien bieden sommige modellen aanzienlijk grotere RAM-enclaves met tot 512 GB, waarin de gegevens met encryptie worden beschermd. Intel brengt de Software Guard Extensions (SGX) naar versie 2.0. Daarnaast belooft Intel hogere prestaties voor AI-workloads met Intel Deep Learning Boost en voor AVX-512 instructies, omdat de processor hier op een hogere kloksnelheid kan werken. AMD blijft alleen AVX2 ondersteunen met de Zen 3 Epyc-processoren van de Milan-familie.

Hoewel Intel de maximale klokfrequentie voor Tiger Lake SP heeft verlaagd in vergelijking met Cascade Lake en niet in de buurt komt van de maximale kloksnelheid van AMD’s concurrenten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de 10 nm SuperFin technologie, die Intel introduceerde met Tiger Lake, niet wordt gebruikt, maar dat de processoren nog steeds tot de Icel Lake generatie behoren. De 38-core 8368Q bereikt de hoogste klokfrequentie met maximaal 3,7 GHz in single-core turbomodus. Hij is echter wel ontworpen voor vloeistofkoeling.

Acht geheugenkanalen en PCIe 4.0

Intel heeft het aantal geheugenkanalen in Ice Lake SP verhoogd naar maximaal acht, waarmee de achterstand op de Epyc-processoren uit de Milan-familie wordt ingehaald. Dit verhoogt de doorvoercapaciteit van het geheugen aanzienlijk. De maximale geheugengrootte per socket is vier TB met DDR4-3200. Met het gebruik van Optane Persistent Memory is tot zes TB mogelijk. Bovendien ondersteunt de nieuwe Intel-processor nu eindelijk PCI Express 4.0, wat betekent dat Nvidia’s Ampere-versnellers zoals de A100 of PCIe 4.0 NVMe SSD’s met volledige bandbreedte kunnen worden gebruikt op Intel-gebaseerde servers. Intel heeft ook de E810 2CQDA2 geïntroduceerd, een snelle Ethernet-adapter met een PCIe 4.0 interface die twee 100GbE poorten heeft. Ice Lake SP komt met 64 PCI Express 4.0 lanes. Dit betekent dat Epyc nog steeds een voorsprong heeft met 128 lanes in een single-socket configuratie. In dual-CPU systemen is er echter een gelijkspel, aangezien AMD 64 kanalen gebruikt om de twee CPU’s te verbinden, terwijl Intel zijn eigen interface gebruikt met drie UPI-koppelingen.

Intel heeft de prijzen voor de nieuwe Ice Lake SP-modellen aanzienlijk verlaagd ten opzichte van de vorige Cascade Lake Xeons en gaat in sommige gevallen zelfs onder de prijs van AMD’s Epcy-processoren zitten. Het modellengamma is opnieuw zeer uitgebreid en omvat ook speciale modellen die geoptimaliseerd zijn voor netwerken, cloudgebruik, gebruik voor AI-workloads of een lange levensduur.

Daarnaast zijn er opnieuw speciale single-socket varianten met een lagere prijs en varianten met Speed Select Technology.