De IT-outsourcingmarkt groeit

De EMEA ISG Index voor het derde kwartaal van 2020 laat zien dat de DACH-regio een van de grootste markten in EMEA is voor managed services. Ook Infrastructure-as-a-Service en IT-outsourcing zijn gegroeid.

De EMEA ISG Index volgt uitbestedingstransacties in de private sector met een jaarlijkse contractwaarde (ACV) van ten minste vijf miljoen euro. Volgens de meest recente index voor het derde kwartaal van 2020 werd de sourcingmarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) vooral gevoed door een sterke vraag naar IT-outsourcing (ITO).

IT-outsourcing en as-a-service zijn in trek

Terwijl managed services in het vorige kwartaal verzwakten, trokken ze in het derde kwartaal weer aan en staan ze nu op een ACV van 2,2 miljard euro. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 is dat 10 procent meer. De ITO steeg zelfs nog meer: met 36 procent, in vergelijking met 2019, tot 1,8 miljard euro.

Tussen groeide de cloudgebaseerde dienstverlening (As-a-Service, AsS) met 9 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2019, tot 1,7 miljard euro. Hieraan ligt de kracht van Infrastructure-as-a-Service (IaaS) in het bijzonder ten grondslag. Hier steeg het marktvolume met 16 procent tot 1,2 miljard euro. Het marktsegment Software-as-a-Service (SaaS) kromp daarentegen met 7 procent tot 431 miljoen euro, het laagste kwartaalvolume in bijna drie jaar.

Barbara Florschütz, Managing Director van ISG Duitsland

Barbara Florschütz, Managing Director van ISG Duitsland

Samenvattend is het totale contractvolume van AaS en managed services in de EMEA-regio met 9 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit brengt het op 3,9 miljard euro. “De markt voor beheerde diensten in EMEA werd in het afgelopen kwartaal gekenmerkt door talrijke nieuwe contracten. Hun aantal was meer dan 20 procent hoger dan in het tweede kwartaal,” zegt Barbara Florschütz, Managing Director van ISG Duitsland. “In 85 procent van deze gevallen ging het echter om contracten van minder dan 17 miljoen euro, net als in andere regio’s in de wereld. Slechts 10 contracten in EMEA waren meer dan 34 miljoen euro waard.”

Past 2020

In de eerste negen maanden van dit jaar groeide de totale markt in EMEA met 2,6 procent tot 12,1 miljard euro. AsS groeide in deze periode met 12 procent tot 5,2 miljard euro. Vooral IaaS had een groot aandeel, met een stijging van 20 procent en een totaal van 3,8 miljard euro. Het volume SaaS-contracten daalde met 5 procent tot 1,4 miljard euro.

Het marktvolume voor ITO steeg met 8,5 procent tot 5,9 miljard euro. En Business Process Outsourcing (BPO) kromp met meer dan 40 procent tot slechts 1,0 miljard euro. Managed Services als geheel kromp met 3,6 procent tot 6,9 miljard euro. “Lage regionale resultaten, vooral in Scandinavië, hebben Managed Services dit jaar naar beneden getrokken,” merkt Florschütz op. “Desondanks vertonen de twee grootste EMEA-markten, het Verenigd Koninkrijk en de DACH-regio, een gematigde groei in beheerde diensten. In het as-as-service-segment is de hele regio tot nu toe sneller gegroeid dan vorig jaar, waardoor het aandeel in de totale markt is toegenomen.”

De groei van IaaS tot nu toe dit jaar weerspiegelt de voortdurende overgang naar cloud computing in EMEA. Cloud hyperscalers, met name AWS, Google Cloud en Microsoft Azure, plukken de grootste vruchten van de stijgende vraag, ondanks de hevige concurrentie op dit gebied.

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het volume van contracten voor beheerde diensten in de eerste negen maanden van het lopende jaar met 5 procent gestegen tot 1,9 miljard euro. Covid-19 heeft ook de vraag naar clouddiensten, met name IaaS, zien toenemen bij minder technologisch onderlegde bedrijven die hun bedrijf verder willen digitaliseren.

Wereldwijde vooruitzichten

Voor het hele jaar verwacht ISG dat de markt voor beheerde diensten met 6 procent zal krimpen. Verwacht wordt dat de “as-a-service”-sector een totale jaarlijkse groei van 15,5% zal kennen.