3D NAND SSD’s uit Europa

Goodram is de laatst overgebleven geheugenfabrikant in Europa. Het Poolse bedrijf produceert ook SSD’s en brengt de eerste op 3D NAND gebaseerde modellen op de markt. De flash-chips zijn voornamelijk afkomstig van Toshiba.

De Poolse fabrikant Wilk Elektronik produceert sinds 2004 geheugenmodules en nu ook SSD’s onder de merknaam Goodram. Het bedrijf ontwerpt en vervaardigt de schijven zelf; Goodram koopt onderdelen zoals geheugenchips of controllers. De belangrijkste partner van het Poolse bedrijf is Toshiba, maar er worden ook flashchips van andere fabrikanten gebruikt.

Goodram’s nieuwste producten zijn de CX400 SATA SSD en de PX400 M.2 SSD. Het zijn de eerste SSD’s van de fabrikant op basis van 3D NAND.

De CX400 2,5-inch SSD is verkrijgbaar met een capaciteit van 128 GB tot één TB. Hij maakt gebruik van de Phison S11 SATA-controller en haalt naar verluidt een snelheid tot 560 MB/s bij sequentieel lezen en 540 MB/s bij schrijven.

Budget SSD met twee PCIe lanes

Goodram’s tweede 3D NAND-product is de M.2 SSD PX400 met PCI Express x2-interface. De enkelzijdige M.2 2280 module met Phison E8 controller haalt naar verluidt 1.700 MB/s leesprestaties en 1.050 MB/s schrijfprestaties. Hierdoor is hij langzamer dan de NVMe SSD’s met vier PCIe lanes, maar de prijs wordt verondersteld gericht te zijn op M.2 SATA drives. Een dunne laag koper en grafiet op de NAND-chip en de controller zorgt naar verluidt voor een betere warmteafvoer en maakt het mogelijk om de SSD te gebruiken in mobiele computers met een laag profiel en beperkte ruimte voor de SSD.

Goodram biedt de M.2 SSD PX400 met 256 GB, 512 GB of een TB aan opslagruimte. De twee SSD’s bevinden zich naar verluidt in de lagere prijsklasse van hun productcategorie. Goodram heeft nog geen concrete prijzen meegedeeld.