De Digital Versatile Disk (DVD) is een optisch gegevensopslagmedium met een grotere opslagcapaciteit dan een CD, dat rond de millenniumwisseling op de massamarkt werd geïntroduceerd. De laatste jaren is het belang van de DVD afgenomen.
Het groeiende belang van CD’s in het videosegment – bijvoorbeeld de video-CD en de laserdisc – in de jaren negentig heeft ertoe geleid dat in de loop der tijd ook de eisen aan optische gegevensdragers zijn toegenomen. De 74 tot 128 minuten opnametijd per video-cd of laserdisc waren niet voldoende voor veel speelfilms; bovendien was de resolutie beperkt (bijvoorbeeld tot VHS-kwaliteit in het geval van de video-cd).
Daarnaast werd de cd ook een medium voor de computer, waarmee de klassieke diskette werd verdrongen. Uitgebreide programma’s en spelletjes overschreden echter al snel de opslagcapaciteit van 650 tot 700 MB per CD, zodat software op meerdere CD’s moest worden geleverd. Omdat dit, net als het verwisselen van video-cd’s of laserdiscs, omslachtig was, begon de industrie te werken aan een opvolger, waaruit uiteindelijk de dvd is voortgekomen.
feiten over de dvd
Een doorsnee-dvd bevat 4,7 GB aan gegevens, iets meer dan zeven keer de hoeveelheid gegevens op een cd. In het geval van dual-layer DVD’s, waarbij twee lagen gegevens boven elkaar worden opgeslagen, groeit de capaciteit tot 8,5 GB. De veel hogere beeld- en geluidskwaliteit in combinatie met een veel langere levensduur in vergelijking met de VHS-cassette en het gebruiksgemak leidden ertoe dat het aantal verkochte DVD’s de verkoopcijfers van de VHS-cassette na slechts vier jaar op de Duitse markt inhaalde. Het vestigde zich ook snel als gegevensdrager op de computer.
Heden ten dage lopen zowel op de computer (door breedbandinternet en downloads) als op het gebied van videodatadragers (door streaming) de verkoopcijfers van dvd’s in de handel weer terug.
HD-DVD als mislukt medium
In het midden van de jaren 2000 brak er een strijd om de dominantie op de HD-videomarkt uit tussen de Blu-ray disc en de HD DVD. Niet in de laatste plaats dankzij de PlayStation 3, die in veel huishoudens een Blu-ray-speler introduceerde, kon Blu-ray deze formaatoorlog winnen. Tegenwoordig speelt de HD DVD geen rol meer, hoewel hij technisch gezien op gelijke hoogte stond met de Blu-ray disc (zie Betamax versus VHS).
Belangrijke DVD-gegevens
- Inhoud: tussen 4,7 GB en 8,5 GB (single-layer of dual-layer). In seltenen Fällen mehr
- Auflösung für Video-DVDs: maximal 720 x 480 Pixel
- Lebensdauer: etwa zehn Jahre bei sachgemäßer Lagerung
- Gewicht: exakt 16 Gramm pro DVD
- Audiokanäle: maximal 7 bei DVD-Video, 6 bei DVD-Audio.