Waarom veel smartphonebezitters nog uitsluitend 3G gebruiken

De uitrol van 5G is begonnen, de witte vlekken op de LTE-kaart moeten snel worden gedicht. En toch gebruiken veel Duitse smartphonebezitters nog steeds uitsluitend 3G. En dat is geenszins omdat er geen 4G/LTE-netwerk beschikbaar is, aldus het mobiele analyticsbedrijf Opensignal.

Het 5G-tijdperk is begonnen, al is er nog geen sprake van een landelijke 4G/LTE-uitrol in Duitsland. En dus willen Deutsche Telekom, Telefónica Deutschland en Vodafone in de toekomst nauw samenwerken om hun mobiele netwerken uit te breiden. Het doel is klanten in heel Duitsland de best mogelijke mobiele breedbanddekking te bieden – vooral in landelijke gebieden en langs transportroutes op wegen, spoorwegen en rivieren.

3G heeft nog steeds veel fans

Klinkt goed. Maar een recente Opensignal-analyse van het gedrag van Duitse smartphonegebruikers komt tot – op het eerste gezicht – irritante conclusies.

Waarom Duitse smartphonebezitters geen 4G gebruiken

Het uitschakelen van 3G-netwerken: Is het überhaupt mogelijk?

Een decennium na de introductie van 4G-technologie wordt er momenteel in Europa gewerkt aan de uitrol van commerciële 5G-netwerken, waarbij Duitsland, Zwitserland, Italië en het Verenigd Koninkrijk vooroplopen met deze nieuwe mobiele technologie. Terwijl netwerkexploitanten in hoog tempo op weg zijn naar de mobiele toekomst van 5G, lijkt de consument echter niet of althans gedeeltelijk bij te blijven. Als gevolg daarvan zullen netwerkexploitanten het waarschijnlijk moeilijk vinden om bestaande 3G-netwerken uit te schakelen en efficiëntere nieuwere technologieën in te zetten om de mobiele ervaring van de gebruikers te verbeteren.

Volgens het Bundesnetzagentur waren er eind 2018 107,5 miljoen actieve simkaarten (exclusief M2M- en IoT-kaarten) in Duitsland. Maar slechts 50,5 miljoen 4G/LTE-simkaarten waren actief in gebruik. Dit wijst erop dat ongeveer de helft van de actieve simkaarten niet geschikt was voor LTE en dat een aanzienlijk deel van de mobiele gebruikers niet van plan lijkt te zijn om in de nabije toekomst over te schakelen op snellere netwerken en een betere mobiele ervaring.

Opensignal heeft drie hoofdredenen vastgesteld waarom de ondervraagde Duitse mobiele gebruikers geen verbinding hebben gemaakt met 4G-netwerken:

  • 1. Gebruikers hebben geen 4G-contract: 81,4 procent van de ondervraagde Duitse gebruikers die nog nooit verbinding hadden gemaakt met 4G, beschikte wel over een 4G-toestel en verbleef in regio’s met 4G-dekking. Deze gebruikers zijn waarschijnlijk niet overgeschakeld op een 4G-abonnement of hebben de 4G-verbinding op hun telefoon niet gedeactiveerd.
  • 2. Gebruikers hebben geen 4G-compatibele mobiele telefoon: 15,6% van de geanalyseerde gebruikers die geen verbinding maakten met 4G-netwerken, verbleven in gebieden met 4G-toegang, maar beschikten niet over een 4G-compatibel toestel. De reden waarom deze gebruikers geen verbinding maakten met 4G-netwerken was dat ze een oudere 3G-smartphone gebruikten die geen verbinding kan maken met het 4G-netwerk.
  • 3e gebruikers kregen geen toegang tot een 4G-netwerk door gebrek aan dekking: Drie procent van de gebruikers bevond zich uitsluitend in gebieden waar geen 4G-dekking beschikbaar was bij de mobiele provider in kwestie. Dit wijst erop dat de mensen zich in afgelegen gebieden bevonden waar hun operator nog geen 4G-technologie aanbiedt. Het lage percentage toont echter aan dat gaten in de 4G-dekking niet de belangrijkste reden zijn voor het grote aantal 3G-gebruikers in Duitsland.

De overgrote meerderheid van de geanalyseerde gebruikers die geen verbinding met 4G hebben gemaakt, heeft waarschijnlijk geen 4G-contract afgesloten, ook al richten mobiele exploitanten zich nu op de uitrol van de 5G-standaard en wordt er openlijk gecommuniceerd over de mogelijke uitschakeling van 3G-netwerken.

Gebruikers zonder 4G-contract compromitteren hun mobiele ervaring

Voor de analisten van Opensignal staat één ding vast: smartphonegebruikers die geen 4G gebruiken, hadden downloadsnelheden van 8,6 Mbps, wat 16,6 Mbps lager is dan de snelheden die Opensignal gemiddeld haalt voor 4G-gebruikers.

3G-gebruikers geven enorme hoeveelheden bandbreedte op.

Duitse mobiele exploitanten gebruiken de 2100 MHz-band voornamelijk om legacy 3G-diensten aan te bieden. Hoewel deze frequentieband maximale downloadsnelheden met dubbele cijfers biedt – volgens Opensignal bedraagt de gemiddelde downloadsnelheid ongeveer 9 Mbit/s wanneer de gebruiker zich op een 3G-netwerk bevindt – biedt de 2100 MHz-band een slechtere signaalpropagatie dan sub-1 GHz-frequentiebanden, zoals de 800 MHz-band, die een van de banden is die in Duitsland voor 4G wordt gebruikt.

Nadat exploitanten hun 4G-netwerken de afgelopen tien jaar hebben opgebouwd en uitgebreid en hun voordeel hebben gedaan met de verbeterde signaalverspreiding van de 800 MHz 4G-band, neemt de kans toe dat mobiele gebruikers toegang krijgen tot mobiele datanetwerken als ze een 4G-abonnement hebben.

Voor spraakdiensten en (bepaalde) M2M/IoT-toepassingen volstaat 2G

Uit de gegevens van Opsignal blijkt dat met name gebruikers van “3G-only” een veel slechtere mobiele ervaring hebben dan 4G-gebruikers, en ook de helft van hun tijd zonder mobiele dataverbinding doorbrengen. Bijgevolg rijst de vraag of deze gebruikers er überhaupt belang bij hebben mobiele datadiensten te gebruiken. Ervan uitgaande dat de meerderheid van de 3G-gebruikers vooral gebruik wil maken van spraak- en niet van datadiensten, moet worden nagegaan of het niet consumentvriendelijker zou zijn als mobiele exploitanten eerder vroeger dan later zouden overschakelen van 3G-spectrum naar 4G.

Door dit te doen, zouden mobiele operators de ervaring van hun 4G-gebruikers waarschijnlijk verbeteren. Voor “zuivere” spraakdiensten (maar ook voor veel M2M- en IoT-toepassingen!) zouden de 2G-netwerken voldoende zijn. Smartphonegebruikers die niet in datadiensten zijn geïnteresseerd, zouden dus helemaal niet naar 4G en 5G hoeven over te stappen, waardoor de 4G/5G-netwerkcapaciteit weer zou afnemen.

Terwijl 4G de mobiele ontwikkeling was die een grote massa consumenten toegang tot datadiensten verschafte en hen in staat stelde van bijvoorbeeld video-inhoud op smartphones te genieten, is er voor 5G nog geen use case naar voren gekomen die de standaard echt aantrekkelijk zou maken voor de consumentenmarkt.

Het artikel is gebaseerd op een bijdrage van Francesco Rizzato. Rizzato werkt als Senior Technisch Analist aan de ontwikkeling van nieuwe inzichten en analyses met behulp van Opensignal’s mobiele analysegegevens.

De bijdrage is afkomstig van ons partnerportaal Bandwidth.