Nvidia toont nieuwste SLI-generatie

De combinatie van twee grafische kaarten op één moederbord is vooral interessant voor grafische liefhebbers die altijd nog meer prestaties uit hun computers willen halen. Met Hybrid SLI zou de technologie interessant kunnen worden voor de massa, omdat het kan helpen energie te besparen.

Hoge grafische prestaties spelen een grote rol, vooral bij gaming. Games moeten nog realistischer worden om gamers te boeien. Maar wat als de PC alleen wordt gebruikt om een brief te schrijven of op het internet te surfen? Dan zijn dedicated graphics volledig underpowered en verbruiken ze onevenredig veel stroom in verhouding tot het werk dat ermee gemoeid is.

En wat het stroomverbruik betreft, spitsen veel gebruikers hun oren met het oog op de voortdurend stijgende energiekosten. Nvidia’s hybride SLI-technologie kan helpen de energiehonger van pc-graphics te optimaliseren. SLI staat voor Scalable Link Interface en maakt het mogelijk om meerdere grafische kaarten in één computer te combineren. Deze functie wordt nu uitgebreid tot de combinatie van geïntegreerde en dedicated graphics.

Als de computer zich bijvoorbeeld bezighoudt met kantoortaken, komen de geïntegreerde grafische voorzieningen in de chipset om de hoek kijken. De dedicated graphics in het PCI Express slot worden door het systeem grotendeels uitgeschakeld. Alleen wanneer hoge prestaties vereist zijn voor 3D-berekeningen, neemt de speciale grafische oplossing het over. Nvidia noemt dit onderdeel van Hybrid SLI “hybride vermogen”, dat is bedoeld om energie te helpen besparen bij normale pc-belasting.

Geïntegreerde graphics worden standaard

Om zowel geïntegreerde als dedicated graphics op een PC parallel te kunnen gebruiken, moeten de moederborden met Nvidia-chipsets worden uitgerust met een digitale display-uitgang, via welke de geïntegreerde grafische kaart ook op de monitor wordt aangesloten.

Hybride SLI heeft echter een tweede essentiële component, die Nvidia “Geforce Boost” noemt. Als bijvoorbeeld de eigen grafische voorzieningen in een PC even krachtig zijn als de geïntegreerde grafische voorzieningen, kunnen de grafische voorzieningen van de chipset als aanvulling worden gebruikt wanneer hoge prestatie-eisen worden gesteld. In dit geval zouden prestatieverbeteringen tot 40 procent mogelijk zijn.

Hybrid SLI wordt aangeboden en ondersteund door de Nforce 780a en 750a chipsets voor AMD processoren. De Nforce 730a daarentegen ondersteunt geen hybride stroom. Hier beveelt Nvidia de Geforce 8200 chipset aan, die naast de geïntegreerde graphics ook een PCI Express slot ondersteunt. Om Hybrid SLI te gebruiken, moet bijvoorbeeld een Geforce 8500GT of een Geforce 8400GS op de chipset worden gebruikt. Bovendien zullen alle toekomstige Geforce grafische kaarten Hybrid SLI ondersteunen.

Optimaliseren van HD-weergave

Nvidia ziet ook een belangrijk toepassingsgebied voor de geïntegreerde graphics in het afspelen van high-definition films. Hier zouden, dankzij Purevideo HD, de graphics de CPU grotendeels moeten ontlasten van het decoderen van de gebruikte codecs. Zo biedt de HD-engine van de Geforce 8200 mainboard GPU’s volledige ondersteuning voor de codecs H.264, VC-1 en MPEG2, zodat de CPU slechts minimaal wordt belast bij het afspelen van de films.

Dit maakt het mogelijk om goedkope, energiebesparende en vooral stille PC-systemen te bouwen die Blu-ray en HD DVD-films kunnen afspelen als een mediacenter PC.