Gaming innovaties van MSI

MSI toonde op de CES in Las Vegas een schat aan nieuwe computers voor de gaming markt. De reeks nieuwe introducties strekt zich uit van de GT72S Tobii notebook met eye-tracking hardware tot de Vortex compacte cilindervormige gaming PC en de 27XT all-in-one gaming PC met vervangbare desktop grafische kaart.

Las Vegas is de stad van de gamers. Daarom is CES een passend podium voor MSI om zijn nieuwe gaminghardware voor de eerste helft van 2016 te onthullen.

De 17,3-inch high-end GT72S Tobii gaming-notebook is uitgerust met een eye-tracking-module. Het detecteert de oogbewegingen van de gebruiker en berekent aan de hand daarvan naar welk punt op het beeldscherm hij of zij op dat moment kijkt.

De GT72S Tobii gaming-notebook is de eerste van deze modellen. De 17,3-inch kolos op basis van de GT72S Dominator met een vier-core Skylake Core i7, Geforce GTX en optionele NVMe SSD’s in RAID-0 is uitgerust met eye-tracking hardware van de Zweedse fabrikant Tobii. De eye-tracking werkt niet alleen in games als Assassin’s Creed Rogue, Microsoft Flight Simulator of DayZ, maar is ook compatibel met Windows Hello. Een lijst van momenteel ondersteunde spellen is te vinden op www.tobii.com/apps. MSI wil ook samenwerken met Tobii ontwikkelaars om te helpen bij het implementeren van oogbesturing in hun games.

Een andere nieuwe gaming notebook is de GS72 Stealth Pro. Ondanks een huidige Intel Core i7 en een Nvidia Geforce GTX 970M, is de 17,3-inch notebook nog geen twee centimeter dik. Naast een Full HD-scherm is ook een scherm met 4K-resolutie beschikbaar. Het toestel zal naar verwachting eind januari in de verkoop gaan. Nvidia heeft nog geen prijs bekendgemaakt.

Rond ding: Vortex gaming tower

Veel gamers verkiezen krachtige desktopcomputers boven de nog altijd beduidend tragere gaming notebooks. Gaming-PC’s met snelle CPU’s en graphics hoeven echter niet per se enorme towers te zijn. De Vortex is een compacte computer met een volume van 6,5 liter en een cilindervormige behuizing. In tegenstelling tot de Xeon-gebaseerde Apple Mac Pro, die er ongeveer hetzelfde uitziet, heeft de MSI PC slechts één CPU, maar wel twee Nvidia Geforce GTX 980 kaarten in MXM formaat aan boord. Hierdoor zouden zelfs grafisch veeleisende games vloeiend op 4K-resolutie moeten kunnen draaien.

Hoewel de compacte MXM-kaarten eigenlijk bedoeld zijn voor notebooks, maakt de Vortex gebruik van modellen met desktop GPU’s die Nvidia onlangs op de markt heeft gebracht. De twee grafische kaarten in de Vortex hebben elk 2.048 Cuda cores en vier GB GDDR5 geheugen, die verbonden zijn via een 256-bit brede geheugenbus. Alleen de basisklokfrequentie van de GPU van 1.064 MHz is iets lager dan die van de desktop grafische kaarten met hun 1.126 MHz. De warmteafvoer van de GPU’s en de geheugenchips wordt verzorgd door grote heatpipe koellichamen.

De twee grafische kaarten, verbonden door SLI, zitten samen met het moederbord, dat speciaal voor de Vortex is gebouwd, op een bodemplaat die ook de verbinding vormt tussen de drie componenten. Ze zijn opgesteld in een driehoek en worden gekoeld door een centrale grote ventilator in de top van de cilinder. In principe is de MSI Vortex upgradebaar, in tegenstelling tot de Apple Mac Pro.

De processor is een Intel Core i7-6700K met vier cores, hyperthreading en een processorklok tot 4,2 GHz. MSI gebruikt ruimtebesparende DDR4 modules in SO-DIMM formaat voor het RAM geheugen. SSD’s met PCIe-interface worden gebruikt voor massaopslag, eventueel ook in RAID 0-configuratie. Daarnaast beschikt de kleine computer over Thunderbolt 3 en dus ook USB 3.1. De mini gaming pc moet in de eerste helft van 2016 op de markt komen. De prijs is nog niet vastgesteld.

Alle-in-één pc met GPU-rugzak

Aan de achterkant is een extra behuizing gemonteerd die plaats biedt aan een conventionele desktop grafische kaart. Dit maakt het ook gemakkelijk om de pc te upgraden met een nieuwe GPU.

De meeste all-in-one pc’s voor gamers zijn alleen uitgerust met mobiele GPU’s. Het vlakke ontwerp van de in het beeldscherm geïntegreerde computers laat meestal niet meer toe. MSI gooit het over een andere boeg met de 27-inch Gaming 27XT: hij heeft een soort rugzak aan de achterkant waarin een conventionele desktop grafische kaart past. De 27XT is waarschijnlijk gebaseerd op de 27 6QE met Intel Core i7 en een 27-inch Full HD-scherm met 144 Hz. Daarnaast heeft MSI Killer LAN en WLAN en de audiosoftware Nahimic Audio Enhancer in de 27XT gestopt, wat verdere interessante features zijn voor gamers. De fabrikant heeft niet meegedeeld wanneer en tegen welke prijs de Gaming 27XT in de verkoop zal gaan.