Wat is Hotmail?

Hotmail is een voormalige e-maildienst van Microsoft en maakte deel uit van Windows Essentials, een verzameling online diensten van de fabrikant. De dienst stond soms ook bekend als Windows Live Hotmail en MSN Hotmail.

Opgezet door twee Amerikanen uit de VS, Jack Smith en Sabeer Bhatia, in 1995, werd Hotmail in 1996 gelanceerd. Slechts een jaar later kocht Microsoft het bedrijf voor 400 miljoen dollar en integreerde de dienst in het Microsoft Network (MSN). Op dat moment had Hotmail ongeveer twaalf miljoen gebruikers in tal van landen, waarmee het een van de grootste e-maildiensten ter wereld was.

Na diverse hackeraanvallen is Microsoft vanaf 2005 begonnen met het vernieuwen van Hotmail om te kunnen blijven concurreren met andere diensten. Het programma kreeg een nieuwe interface, een opslagvolume van 5 GB en de mogelijkheid om contacten uit andere e-maildiensten zoals Gmail te importeren en exporteren. Het einde van Hotmail werd ingeluid met de lancering van Outlook in 2012 en werd voltooid met de volledige overschakeling in de zomer van 2013.

Features

Zoals de meeste e-mailprogramma’s was Hotmail in principe gratis. Tegen een kleine jaarlijkse vergoeding kunnen echter diverse extra functies worden geboekt, waaronder een verhoogde opslagcapaciteit van 10 GB, een reclamevrije gebruikersinterface of de synchronisatie van notities en taken. De gratis basisfuncties van de dienst omvatten:

  • een automatische detectie van gevaarlijke of schadelijke e-mails

. automatische detectie van gevaarlijke of schadelijke e-mails

  • de mogelijkheid om tot tien aliasadressen in dezelfde account in te stellen
  • een weergave in drie kolommen
  • het verplaatsen van elementen in verschillende mappen door ze te verslepen
  • extra muisfuncties
  • een zoekfunctie voor e-mails

.mails

Defecte spamfilter

De spamfilter van Hotmail werd als bijzonder berucht beschouwd. Vaak werden volkomen legitieme en onschadelijke berichten geblokkeerd zonder dat de ontvanger of de afzender daarvan op de hoogte werd gesteld. Hoewel de server de mails zonder foutmelding aanvaardde, verschenen zij niettemin noch in de gewone inbox, noch in de map spam of junk. Dit had vooral gevolgen voor registratieprocessen van kleinere websites, waarvan de exploitanten min of meer gedwongen waren Hotmail-adressen als gevolg daarvan te blokkeren.

Tussen haakjes: overstappen op Outlook was en is nog steeds zonder problemen mogelijk. Verlies van e-mails of geüploade inhoud hoeft niet te worden gevreesd. Alle adressen van de oudere versies met de extensie @hotmail.com, @live.com en @.msn.com werken perfect. Microsoft heeft nog niet aangekondigd van plan te zijn de ondersteuning voor deze adressen stop te zetten.