DFKI Saarbrücken toont AI in en voor het dagelijks leven

Kunstmatige intelligentie voor mensen staat centraal op de Open Dag van het DFKI Saarbrücken. U ziet onder andere een robot die verkoopsgesprekken voert. Bovendien kunt u het winkelen in de supermarkt van de toekomst “uitproberen”. En de kookbot vindt het juiste recept voor de beschikbare ingrediënten.

De snelste route naar je bestemming online vinden, een tip krijgen voor je nieuwe favoriete restaurant of een tip voor een topfilm voor een filmavondje thuis – dit zijn het soort precieze aanbevelingen die we tegenwoordig krijgen, vooral dankzij kunstmatige intelligentie (AI). En de overgrote meerderheid van de Duitse burgers vindt dit goed. Driekwart (75 procent) is voorstander van op AI gebaseerde aanbevelingen voor de optimale reisverbinding. En bijna twee derde vindt AI-aanbevelingen voor restaurants en hotels (65 procent) of films en series (62 procent) nuttig – zo blijkt uit een representatief onderzoek van de digitale vereniging Bitkom onder meer dan 1.000 Duitse burgers “In de toekomst zullen steeds meer diensten en steeds meer producten op machine-intelligentie berusten, omdat consumenten dit gemak als vanzelfsprekend verwachten”, is Bitkom CEO Christian Kulick ervan overtuigd.

Kunstmatige intelligentie is gearriveerd in het dagelijks leven

Het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie Saarbrücken (DFKI) wil op zijn open dag ook laten zien wat het gebruik van slimme technologie en kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven betekent. Op 26 mei 2018 van 10.00 tot 14.00 uur zullen twee humanoïde robots bezoekers verwelkomen in de foyer van het DFKI Saarbrücken: Pepper, een winkeladviseur die verkoopgesprekken kan voeren met zijn menselijke tegenhanger; en zijn collega, die voor entertainment zorgt en op verzoek cognitieve vaardigheden test.

De geselecteerde projecten, systemen en prototypes die DFKI-onderzoekers en student-medewerkers zaterdag zullen presenteren, bewijzen dat kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven is doorgedrongen.

Het live systeem demonstreert in detail:

“Wat kan ik voor u doen?” – Servicerobot boodschappen

De humanoïde robot Pepper. Speciaal ontwikkeld voor interactie met mensen, is hij in staat verkoopgesprekken met klanten te voeren. Met behulp van diverse sensoren en speciale software kan hij de gebaren, de woordkeus en het stemvolume van zijn tegenhanger analyseren. Dit stelt Pepper in staat de motieven en de emotionele stemming van zijn gesprekspartner te herkennen, gepast te reageren en eerlijke verkoopdialogen te voeren. Naast het gebruik als winkeladviseur kan de servicerobot ook worden ingezet in de zorg, verkoop, toerisme en andere branches en dienen als ondersteuning bij de dagelijkse gang van zaken.

De supermarkt van de toekomst – Het Innovatief Retail Laboratorium (IRL)

Het onderzoekslaboratorium voor innovatieve retailtechnologieën van DFKI en GLOBUS nodigt geïnteresseerden uit voor een bezoek aan de supermarkt van de toekomst: Er zullen hulpsystemen te zien zijn zoals het interactieve muesli schap, de allergie app die gebruik maakt van “augmented reality” (AR) om de individuele compatibiliteit van producten aan te geven, en een digitaal huishoudboekje dat automatisch kassabonnen inleest, artikelen categoriseert en de prijzen bepaalt. Samen met het programma Media-informatica van de Saaruniversiteit ontwikkelt het IRL technologieën voor het winkelen van de toekomst.

Kochbot – koken met hersenen…

“Vandaag wil ik iets koken met tomaten, gehakt en wortels.” Op het juiste moment vindt Kochbot het juiste recept en leest het voor, controleert de kooktijden en bestuurt apparatuur in de slimme keukenomgeving. Zo verbrandt er niets en worden kookboeken, smartphones of tablets niet nat of kleverig. Naast spraakinteractie wordt een brain-computer interface getoond die de besturingscommando’s voor de keuken bepaalt op basis van activiteitspatronen van de hersenen.

Robotic Process Automation meets AI – RPAi

Als onderdeel van het Center of Competence for Tax Technology wordt de technologie “Robotic Process Automation” momenteel gecombineerd met moderne benaderingen van kunstmatige intelligentie. Het demonstratiemodel RPAi laat zien hoe monotone kantoortaken, zoals die vooral in de belastingsector vaak voorkomen, automatisch door robots kunnen worden uitgevoerd. Hiervoor worden diepe neurale netwerken gebruikt die cognitieve taken op zich nemen, zoals het filteren van relevante informatie uit bergen documenten, en robots die deze informatie via grafische gebruikersinterfaces doorgeven aan informatiesystemen, net als een mens.

Peper test cognitieve vaardigheden

De ongeveer 1,20 m lange humanoïde robot Pepper zal rondlopen in de foyer van het DFKI, vrolijk een praatje maken met bezoekers en op verzoek een test aanbieden voor de vroege opsporing van dementie. Pepper is speciaal ontworpen als robot voor interactie met klanten of patiënten. Met de juiste programmering kan Pepper menselijke gelaatsuitdrukkingen en gebaren analyseren, ze toewijzen aan emotionele toestanden en er passend op reageren. De robot maakt deel uit van het DFKI Competence Centre Ambient Assisted Living (CCAAL), een locatie- en onderzoeksgebiedoverschrijdende faciliteit van het DFKI die innovatieve oplossingen voor intelligente alledaagse omgevingen ontwikkelt en evalueert.

Het volledige programma is te vinden op /www.uni-saarland.de/aktuelles/veranstaltungen/.

Dit artikel is voor het eerst verschenen in ons partnerportaal Industry of Things.