Wat is Silicon Valley

Silicon Valley ligt in de beroemde baai van San Francisco. Met zijn wortels in 1951, is het het hart van de computertechnologie. Van Apple tot Yahoo, ’s werelds belangrijkste IT- en communicatiebedrijven zijn gevestigd in de Santa Clara Valley.

Een voormalig militair vliegveld, Moffett Federal Airfield, is de kern van het huidige Silicon Valley. Lockhead, de Amerikaanse ruimtevaart- en luchtvaartgigant, was een van de eerste bedrijven die hier zijn tenten opsloeg. In het midden van de jaren vijftig werd het industriepark van Stanford opgericht, dat aan technologiebedrijven de best mogelijke randvoorwaarden bood. Een universiteitscampus zorgde ook voor de theoretische knowhow om innovatieve technologieën voor de industrie te ontwikkelen.

Industriegoeroes in één enkele vallei

Silicon Valley ontwikkelde zich al snel tot het mekka van de computer- en communicatiescene. Talrijke gerenommeerde bedrijven zijn hier te ontdekken. Zu ihnen gehören:

  • Apple
  • Google
  • eBay
  • Hewlett Packard
  • Facebook
  • Amazon

Eine wesentliche Schwerpunktkompetenz der Unternehmen im Silicon Valley liegt im Bereich Software. Zudem sind hier Social Media angesiedelt und tragen dem Zeitgeist der Kommunikation über verschiedene virtuelle Kanäle Rechnung. Auch deutsche Unternehmen haben im Silicon Valley eine feste Adresse. Hierzu zählen die Deutsche Telekom und Daimler, Volkswagen und Siemens.

Verknüpfung von Theorie und Praxis

Die ursprüngliche Ausrichtung der Vernetzung von Theorie und Praxis aus der Mitte des 20. Jahrhunderts wird auch jetzt in der Moderne des Silicon Valley noch gelebt. Universitäten wie die Stanford und die Santa Clara University, aber auch die Unis von San Francisco und San José bieten hier ein fruchtbares Feld für Lehren und Lernen, Entwicklung und Forschung auf dem Gebiet der IT. Zij bieden ook de volgende generatie de optimale kans om theorie te combineren met een hoge mate van praktische relevantie.

Veel betrokken steden

Silicon Valley is een vallei waarin tal van steden deelnemen aan de innovatieve ontwikkelingen van de industrie. Naast San Francisco, Santa Clara en San José zijn dat Los Altos, Los Gatos en Palo Alto. Soortgelijke clusters, zij het niet altijd van dezelfde omvang en betekenis, bestaan ook op andere plaatsen in de wereld. Voorbeelden hiervan zijn de Rijn-Neckar-regio in Duitsland, de Isar-vallei bij München en Bangalore in India. Ook hier is de ontwikkeling van software een belangrijke factor in het onderzoek rond de IT-industrie, die altijd groeit.

Kritiek op Silicon Valley

Silicon Valley valt niet alleen op door de positieve kennis rond IT & Co. Het haalde ook de krantenkoppen vanwege milieurelevante aspecten. Hiertoe behoren oplosmiddelen afkomstig van PCB-productie of grondwaterverontreiniging.