Zoom koopt callcenterbedrijf Five9

Zoom doet zijn grootste overname tot nu toe om zijn activiteiten uit te breiden buiten videoconferencing. De Corona-winnaar neemt Five9 over, een specialist in cloud-powered callcenters, voor ongeveer 12,5 miljard euro.

Met de overname van Five9 wil Zoom de bedrijfscommunicatie naar een nieuw niveau tillen. Zoom gebruikt zijn aandelen, die sterk zijn gestegen in de pandemie, als overnamemiddel om de koopprijs van 14,7 miljard dollar (ongeveer 12,5 miljard euro) te betalen.

De combinatie van de twee bedrijven is bedoeld om de manier waarop bedrijven met hun klanten communiceren te transformeren, kondigde Zoom aan toen de deal maandagavond werd aangekondigd. Tot de klanten van Five9 behoren bekende bedrijven als sportartikelenleveranciers Under Armour en Lululemon.

Aandeelhouders van Five9 krijgen 0,5533 Zoom-aandelen voor één aandeel. Een aandeel Five9 wordt in de deal gewaardeerd op $200,28, terwijl het aandeel vrijdag sloot op $177,60. De aandeelhouders moeten de deal nog goedkeuren. Zoom hoopt in de eerste helft van 2022 af te sluiten.

Zoom zelf is sinds april 2019 beursgenoteerd. Toen het naar de beurs ging was de waardering slechts negen miljard dollar. Maar de effecten waren vanaf het begin in trek en de Corona-pandemie heeft de vlucht naar de top versneld. Zoom heeft nu een marktkapitalisatie van bijna 107 miljard dollar.

Zoom was met de Corona-crisis in een nieuwe divisie terechtgekomen. Het bedrijf was oorspronkelijk bedoeld om videoconferenties voor bedrijven aan te bieden. Maar tijdens de pandemie nam niet alleen het gebruik door bedrijven toe: Ook particulieren wenden zich tot Zoom voor allerlei gelegenheden – van familiereünies tot yogalessen.

Hoewel Zoom zijn geld nog steeds verdient in zaken met grotere bedrijven. Dit is ook waar het bedrijf uit Silicon Valley zijn inspanningen concentreert om zijn activiteiten uit te breiden. Zoom wil bijvoorbeeld zijn sterke positie op het gebied van videoconferenties gebruiken om bedrijven ook telefoondiensten aan te bieden. Samen met Zoom Phone zal naar verwachting ook de Five9-deal in werking treden. Verdere overnames zijn aan de orde van de dag. Zo heeft Zoom enkele weken geleden een start-up uit Karlsruhe gekocht om een vertaalfunctie te integreren in zijn videoconferencingdienst.