Zyxel in Europapark Rust: WLAN is als “stromend water”

Van firewall tot access point heeft Zyxel samen met zijn partner Hoteltelefon.de de faciliteiten in Europapark Rust uitgerust met WLAN. Zeer uiteenlopende eisen en precieze ontwerpspecificaties vormden de uitdagingen voor dit project.

WLAN is als “stromend water” – het wordt gewoon verwacht!

Dit citaat van Steffen Waldmann, adjunct-directeur Hotels Logis in het Europa Park in Rust bij Freiburg, illustreert hoezeer het gedrag van gasten de afgelopen jaren is veranderd. Terwijl hotelgasten vier jaar geleden zelden om WLAN-internettoegang vroegen, arriveren gasten tegenwoordig steeds vaker met drie of meer apparaten met WiFi-functionaliteit die ze tijdens hun verblijf gelijktijdig willen gebruiken en waarvoor ze een permanent beschikbaar WLAN-netwerk verwachten. Voor tablets, smartphones, e-readers en dergelijke is snelle internettoegang nodig die niet alleen stabiel is, maar ook naadloos.

Uitdaging: naadloze dekking

Het bedrijf was niet tevreden over een vorige provider die bedrade en ook draadloze installaties had geïmplementeerd in het eerste hotel van Europa-Park. “De netwerken waren onstabiel, vielen soms uit en de ondersteuning kon de vlotte werking van het hotel niet aan”, vat Steffen Waldmann de slechte ervaring samen. Door aanbevelingen kwam de reeds lang bestaande ZyXEL partner ‘Hoteltelefon.de’ uit Bochum in het spel. De gespecialiseerde dealer, die zeer ervaren is in het hotelsegment, heeft de producten uitgewisseld, de interne hoteltechnici getraind op de ZyXEL producten en oplossingen, was direct ter plaatse in geval van vragen of problemen en heeft vervolgens voor elk van de bestaande hotels de opdracht gekregen om de installaties daar te vervangen of nieuw te implementeren. Er moest rekening mee worden gehouden dat elk hotel zijn eigen uitgangssituatie en -omstandigheden heeft. Bij de één zijn het dikke muren die een echte uitdaging vormen voor een WLAN-netwerk, bij de ander zijn het de afmetingen en buitenruimtes die complex zijn. Ook de communicatie met het eigen netwerk van het hotel voor facturering en authenticatie moest comfortabel voor de gast en veilig voor het hotel worden opgelost.

Het hart van de installaties

Hoteltelefon.de koos voor de high-performance ZyWALL 2000 firewall als het hart van de installaties en als de centrale netwerktoegang, en voor de glasvezelverbinding van de afzonderlijke hotels (“El Andaluz”, “Castillo Alcazar”, “Santa Isabel”, “Colosseo”, “Bell Rock”, evenals het “Camp Resort” en het “Circus Rolando” pension), een redundante oplossing met twee ZyXEL XGS4728F core switches. De ZyXEL monitoring- en configuratiesoftware ENC maakt het mogelijk om op elk moment en in één oogopslag te zien of alles naar behoren functioneert. De meer dan 1000 geïnstalleerde IT-componenten zijn duidelijk in de bouwplannen opgenomen, zodat lang zoeken niet meer nodig is. Voor authenticatie en “plug and play”, zelfs voor apparaten met vaste IP-adressen, heeft Hoteltelefon.de haar eigen Guest Internet Gateway Webaccount Professional gebruikt.

Duizelingwekkende afmetingen

In totaal werd de volgende ZyXEL-apparatuur geïnstalleerd voor de gehele installatie in de 7 hotelsegmenten: Drie glasvezel-switches (twee XGS4728F en een XGS-4528F), 3 DSLAM’s (IES 1248-51A) met bijbehorende 144 P660-HN modems, meer dan 100 switches (ES-2024PWR, GS-4012F), meer dan 100 glasvezelmodules en meer dan 700 toegangspunten (NWA3160-V2, NWA1100, NWA3560-N, NWA3160-N, NWA1121-NI en NWA1300-NJ). In elk hotel is een individuele en op maat gesneden oplossing geïnstalleerd in een combinatie van WLAN- en LAN-aansluitingen, die het vandaag mogelijk maakt dat bijvoorbeeld tijdens de afgelopen herfstvakantie meer dan 10.000 verschillende apparaten gemakkelijk binnen 14 dagen op het netwerk konden worden aangemeld. Of op de Wereld Hosting Dagen die in Europa-Park werden gehouden, toen 1.500 gebruikers surften met 12.000 sessies tegelijk open. Niet alleen deze getallen doen u duizelen, maar ook het feit dat met een capaciteit van 4.500 bedden in de hotels, iedereen elke dag van de week en op elk moment gemakkelijk toegang heeft tot het netwerk.

Thomas May van Hoteltelefon.de zegt: “In tegenstelling tot een tamelijk statisch bedrijfsnetwerk heeft het netwerk in de Bell Rock elke dag te maken met honderden nieuwe apparaten van verschillende fabrikanten en met een veelheid aan besturingssystemen, browsers en configuraties. Elke gast eist dat zijn of haar toestel zonder problemen wordt herkend en geïntegreerd, zonder dat hij of zij instellingen hoeft te wijzigen. Met de onderdelen die we gebruikten, zijn we indrukwekkend geslaagd. De heer Waldmann bevestigde ons dat het aantal vragen van gasten aan het personeel sinds de installatie tot nul is gedaald. Dat we dat bereikt hebben in een hotelresort van deze omvang maakt ons machtig trots.”

Ontwerpuitdaging

“Ik verwacht de hoogste efficiëntie en het beste ontwerp”, maakt Steffen Waldmann de uitdaging nog eens heel duidelijk. De integratie van meerdere WLAN-toegangspunten in bestaande infrastructuren en vooral in de ontwerpen van de hotels is een grote uitdaging. Dat geldt zeker in dit geval, want de vijf avonturenhotels van Europa-Park zijn allemaal ontworpen met een speciale ervaring in gedachten. Hoteltechnologie moet een evenwicht zien te vinden tussen de integratie van toegangspunten in de gebouwen zonder afbreuk te doen aan de sfeer van het hotel. De nieuwste installatie in het meervoudig bekroonde Hotel Bell Rock in Europa-Park laat zien hoe dit werkt. De centrale distributie naar de 16 subdistributies in dit hotelcomplex wordt verzorgd door een glasvezelswitch. Daarnaast zijn er 33 ES-2024PWR-switches die de bekabelde (LAN) verbindingen bij de bureaus van de hotelkamers verzorgen, evenals de 240 in aansluitdozen geïntegreerde kamer-toegangspunten en de toegangspunten op de verdiepingen. Voor de openbare ruimten en gangen werd gekozen voor 50 toegangspunten in het nieuwe rookmelderontwerp (NWA1121-NI) en de gloednieuwe toegangspunten voor kamers (NWA1300-NJ) werden geïnstalleerd in de 250 kamers van het hotel, onzichtbaar voor de gasten. Steffen Waldmann bevestigt: “Dit is precies wat we nodig hebben. Onopvallende access points die onzichtbaar zijn voor gasten of harmonieus opgaan in de omgeving en tegelijkertijd stabiele en krachtige WLAN-netwerken mogelijk maken.”

Meer projecten in de pijplijn

Met de opening van het nieuwste hotel “Bell Rock” is het succesverhaal en de samenwerking tussen Hotel Logis Europa-Park, Hoteltelefon.de en ZyXEL echter nog lang niet ten einde. Steffen Waldmann en Thomas May verzekeren unaniem dat zij zullen blijven werken aan de optimale verlichting van de openbare ruimtes en buitenfaciliteiten, zullen reageren op de toegenomen vraag van de gasten en natuurlijk ook de talrijke evenementen en conferenties met de beste service zullen verzorgen. Andrea Volkhardt, Manager Marketing & Communicatie van ZyXEL Deutschland GmbH zegt: “De uitrusting van de hotels in Europa-Park Rust is een uitstekende referentie voor Hoteltelefon.de en natuurlijk ook voor ZyXEL, die qua omvang en reikwijdte ongeëvenaard is in de Duitse hotelmarkt. De talrijke onderscheidingen voor de afzonderlijke hotels laten zien dat ook de gasten en de branche waarderen wat hier is en wordt bereikt.”