Wat is een spreadsheet?

Een spreadsheet is een tabel met waarden die in rijen en kolommen zijn gerangschikt. Elke waarde kan een vooraf gedefinieerde relatie hebben met de andere waarden. Als u één waarde wijzigt, moet u mogelijk ook andere waarden wijzigen.

Spreadsheet-toepassingen

Spreadsheet-applicaties (soms simpelweg spreadsheets genoemd) zijn computerprogramma’s waarmee u spreadsheets elektronisch kunt maken en manipuleren. In een spreadsheet-applicatie zit elke waarde in een cel. U kunt bepalen welk type gegevens in elke cel staat en hoe verschillende cellen van elkaar afhankelijk zijn. De relaties tussen cellen worden formules genoemd en de namen van de cellen worden labels genoemd.

Gegevens invoeren

Nadat u de cellen en de formules heeft gedefinieerd om ze aan elkaar te koppelen, kunt u uw gegevens invoeren. U kunt vervolgens geselecteerde waarden wijzigen om te zien hoe alle andere waarden dienovereenkomstig veranderen. Dit stelt u in staat om verschillende what-if-scenario’s te bestuderen.

Een eenvoudig voorbeeld van een handige spreadsheet-applicatie is er een die hypotheekbetalingen voor een huis berekent. U zou vijf cellen definiëren:

  • 1. totale kosten van het huis
  • 2. aanbetaling
  • 3. hypotheekrente
  • 4. hypotheektermijn
  • 5. maandelijkse betaling
  • Als je eenmaal had gedefinieerd hoe deze cellen van elkaar afhankelijk zijn, kon je cijfers invoeren en met verschillende mogelijkheden spelen. Als u bijvoorbeeld alle andere waarden hetzelfde houdt, kunt u zien hoe verschillende hypotheekrentetarieven uw maandelijkse betalingen beïnvloeden.

    Er zijn een aantal spreadsheet-applicaties op de markt, waaronder AppleWorks, Microsoft Excel, Google Spreadsheets. De krachtigere spreadsheettoepassingen ondersteunen grafische functies waarmee u grafieken en grafieken van de gegevens kunt maken.

    De meeste spreadsheet-applicaties zijn multidimensionaal, wat betekent dat u de ene spreadsheet aan de andere kunt koppelen. Een driedimensionale spreadsheet is bijvoorbeeld als een stapel spreadsheets die allemaal met elkaar zijn verbonden door formules. Een wijziging die in een spreadsheet wordt aangebracht, heeft automatisch gevolgen voor andere spreadsheets.