Zoekmachine

Zoekmachines zijn programma’s die documenten doorzoeken op specifieke trefwoorden en een lijst retourneren van de documenten waarin de trefwoorden zijn gevonden. Een zoekmachine is eigenlijk een algemene klasse van programma’s; de term wordt echter vaak gebruikt om systemen als Google, Bing en Yahoo! Zoeken waarmee gebruikers kunnen zoeken naar documenten, artikelen, webpagina’s en video’s op het World Wide Web.

Webzoekmachines

Meestal werken webzoekmachines door een spider uit te zenden om zoveel mogelijk documenten op te halen. Een ander programma, een indexer genaamd, leest deze documenten vervolgens en maakt een index op basis van de woorden in elk document. Elke zoekmachine gebruikt een eigen algoritme om zijn indices zo te maken dat idealiter alleen betekenisvolle resultaten worden geretourneerd voor elke zoekopdracht.

Omdat veel website-eigenaren afhankelijk zijn van zoekmachines om verkeer naar hun website te sturen, is er een hele branche gegroeid rond het idee om webinhoud te optimaliseren om de plaatsing in de resultaten van zoekmachines te verbeteren. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) gebruikt trefwoorden zo gepast en specifiek mogelijk om een ​​webpagina prominenter te maken.

Algemene zoekmachines en tools

Naast webzoekmachines zijn er ook andere veelgebruikte soorten zoekmachines en software:

Desktop Search Tool

Een desktopzoekprogramma is een vorm van offline zoeken waarmee u op uw computer naar bestanden kunt zoeken in plaats van op internet te zoeken.

Metazoekmachine

Een meta-zoekmachine doorzoekt andere zoekmachines en combineert vervolgens de resultaten die van iedereen worden ontvangen.

Blog-zoekmachine

Blogzoekmachines zoeken in de blogosfeer en indexeren en leveren alleen zoekresultaten van blogs (weblogboeken).

Enterprise Search

Er zijn ook enterprise search-tools om zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens te doorzoeken om zo beter gebruik te kunnen maken van bedrijfsgegevens.

Aanbevolen literatuur: Kompoos’s hoe webzoekmachines werken.