VMware vindt partnerprogramma opnieuw uit

Goede dingen hebben natuurlijk tijd nodig. Terwijl de meeste IT-leveranciers de afgelopen jaren kanaalprogramma’s hebben aangepast, kondigt VMware niets minder dan een “fundamentele transformatie van zijn partnerprogramma” aan – maar niet eerder dan volgend jaar.

De claim klinkt enorm: VMware Partner Connect, aangekondigd op de Partner Leadership Summit, is ontworpen om “de manier waarop het bedrijf met zijn partners werkt opnieuw te definiëren”. Het programma moet in 2020 van start gaan.

De boodschap, met de nadruk op “eenvoudig en flexibel”, klinkt veelbelovend. Het doel is om met VMware te kunnen werken op een manier die het beste past bij het bedrijfsmodel van elke partner en die de technologieën en diensten van VMware toegankelijker maakt. De compensatie is “afgestemd op de waarde die zij aan hun klanten leveren, waardoor een basis wordt gelegd voor een grotere winstgevendheid.”

Partner Connect zal uit drie niveaus bestaan: Partner, Advanced Partner en Principal Partner. De Principal-status is beschikbaar voor de best presterende partners “die klanten helpen bij het identificeren en implementeren van geschikte VMware-oplossingen, hetgeen zij aantonen door het behalen van Master Service-competenties in verschillende strategische IT-prioriteiten. Ze zullen uitgebreide beloningen ontvangen, waaronder incentives voor implementatie en verbruik, gezamenlijke bedrijfsplanning en mogelijkheden voor co-selling met VMware.”

Master Services

Van alle partners verwacht VMware dat ze verkoop-, architectuur- en implementatiecompetenties ontwikkelen. Nu is dit niets fundamenteel nieuws, maar op operationeel niveau heeft VMware als onderdeel hiervan de “VMware Cloud on AWS” Master Services competentie gedebuteerd. Dit combineert op zijn beurt de vier master service competenties “Desktop & Mobility”, “Datacenter Virtualisatie” en “Cloud Management & Automation”. Dit is onder andere bedoeld om partners de mogelijkheid te geven professionele diensten aan te bieden voor VMware Cloud op AWS.

VMware zegt dat het partners zal helpen zich voor te bereiden op het nieuwe programma door voorafgaand aan de lancering ondersteuning, middelen en training te bieden. Aangezien het programma pas begin volgend jaar van start gaat, is er nog genoeg tijd om dit te doen.