(In)productiviteit in het thuiskantoor

Veel werkgevers maken zich zorgen over de productiviteit van werknemers in het thuiskantoor – maar investeren vaak niet in oplossingen, zo blijkt uit een onderzoek van Ricoh onder 250 leidinggevenden uit Duitsland.

Meer dan 18 maanden nadat de pandemie veel kantoormedewerkers naar het thuiskantoor dwong, zegt slechts twee vijfde van de bedrijven dat zij hebben gezorgd voor de hulpmiddelen en technologie die nodig zijn om de productiviteit van werknemers op peil te houden, ongeacht waar zij werken, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door Ricoh Europe.

Er is een gebrek aan vertrouwen …

Uit de enquête, die vorige maand werd uitgevoerd in samenwerking met Opinion Matters en waaraan 250 leidinggevenden uit Duitsland deelnamen, blijkt dat meer dan twee derde van de werkgevers (68%) geen volledig vertrouwen heeft in hun werknemers in de thuiswerkomgeving. De resultaten wijzen erop dat werkgevers niet altijd duidelijk zijn over de redenen voor de productiviteitsproblemen van hun werknemers. Hoewel er een inhaalvraag is naar het implementeren van nieuwe oplossingen, gelooft 48 procent van de respondenten dat investeren in AI en automatisering de productiviteit van een hybride personeelsbestand zou verhogen.

… van kennis …

Werkgevers lijken de doorlooptijd te overschatten van taken die echte waarde toevoegen aan klanten, terwijl de beroepsbevolking aangeeft dat vooral minder relevante activiteiten deel uitmaken van hun dagelijks werk. Meer dan de helft van de werkgevers (58%) verwacht dat hun werknemers tot 180 minuten per dag besteden aan activiteiten met een hoge toegevoegde waarde. Bij een soortgelijk onderzoek in maart van dit jaar schatten werknemers in heel Europa dit daarentegen op gemiddeld slechts 73 minuten.

… en technologie.

Het gebrek aan investeringen in technologie die werknemers in staat stelt overal productief te werken, wijst erop dat werkgevers niet voldoende zijn voorbereid op de realiteit van de hybride arbeidswereld. Bijna de helft (48%) van de besluitvormers in Duitse bedrijven is van mening dat samenwerking op kantoor van cruciaal belang is voor het toekomstige succes van het bedrijf. Tegelijkertijd verwacht slechts 27% dat hun werkgever in de komende twaalf maanden zal terugkeren naar een vijfdaagse kantoorweek – wat het gebrek aan investeringen in technologie die hybride werken mogelijk maakt nog zorgwekkender maakt.

“Face-to-face samenwerking is uiteraard belangrijk voor werkgevers. Tegelijkertijd moeten ze een delicaat evenwicht vinden tussen het beschermen van hun bedrijfscultuur en teamgeest, die vaak worden versterkt door samenwerking op kantoor, en de voordelen van hybride werken,” legt David Mills, CEO van Ricoh Europe, uit. “Tegelijkertijd is het belangrijk om te erkennen dat de technologieën die de productiviteit van hybride werken stimuleren, ook voordelen bieden bij het werken op kantoor. Dit geldt met name voor automatisering en op AI gebaseerde tools, die steeds meer worden gewenst door werknemers om repetitieve, minder veeleisende taken af te stoten en zich in plaats daarvan te richten op meer zinvolle activiteiten.”

Nicola Downing, COO bij Ricoh Europe, voegde hieraan toe: “De economie heeft de afgelopen 18 maanden meer dan haar deel aan turbulentie gekend. Ondanks de ongelooflijke veerkracht die bedrijven aan de dag hebben gelegd, lopen ze nu het risico talent te verliezen dat hen tijdens de pandemie trouw is gebleven, als ze niet investeren in technologie die productiviteitswinst oplevert in tijden van hybride werk en daarna. Werkgevers moeten zich ervan bewust zijn dat zij door de invoering van hybride vormen van arbeid de behoeften van hun werknemers centraal stellen bij hun beslissingen. Op die manier geven zij een signaal en tonen zij begrip voor de uitdagingen waarmee hun werknemers worden geconfronteerd. Tegelijkertijd wordt de productiviteit verhoogd en de loyaliteit van de werknemers bevorderd.”