Groei door thuiskantoor en thuisonderwijs

De Acer partnerconferentie vond eind juni in virtuele vorm plaats. Ondanks de Covid 19 pandemie, had de fabrikant goed nieuws te melden: Thuiskantoor en thuisstudie leveren goede cijfers op, vooral voor mobiele computers en monitoren. Daarnaast werden nieuwe apparaten gepresenteerd.

Met maar liefst 250 deelnemers vond de Insights 2020, die virtueel via een videostream plaatsvond, zelfs meer weerklank dan het face-to-face-evenement van vorig jaar. In die tijd kwamen 180 partners naar Insights in München.

Stevige vraag naar notebooks

Robert Perenz, Country Manager van Acer Duitsland, informeerde de partners over de lopende zaken. In de afgelopen maanden zorgde het einde van de ondersteuning van Windows 7 en vervolgens de vraag als gevolg van de omschakeling van veel werknemers naar thuiskantoren voor een sterke vraag op de pc-markt. Volgens Context is de totale markt voor via distributie verkochte B2B-apparaten met 11% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar; in de B2C-sector bedroeg de stijging volgens GfK zelfs 29%. Het leeuwendeel hiervan was te danken aan notebooks. Hier wist Acer Apple voor te blijven en de derde plaats in te nemen achter Lenovo en HP.

De uitbreiding van het productportfolio met de Rugged notebooks en tablets uit de Enduro-serie, nieuwe ConceptD-modellen voor creatieve professionals en Travelmate-apparaten voor zakelijk gebruik moet voor verdere groei zorgen. Voor de Enduro-apparaten belooft Acer zijn Synergy-partners snelle projectprijzen voor slechts één eenheid. Volgens Perenz is de Enduro-serie van Acer in de eerste plaats gebaseerd op kenmerken in plaats van op concurrerende prijzen, maar het bedrijf wil het kostenvoordeel doorberekenen aan zijn klanten vanwege het grotere inkoopvolume in vergelijking met kleinere concurrenten op deze markt. In de onderwijssector heeft de fabrikant kunnen profiteren van de toegenomen vraag vanuit het thuisonderwijs, zowel in de verkoop via het kanaal als in de consumentenbusiness.

Acer heeft in Duitsland een marktaandeel van 50 procent voor Chromebooks. Nieuwe modellen zoals de Chromebook Spin 713 moeten ervoor zorgen dat dit zo blijft en dat de markt blijft groeien.

Acer is een van de meest actieve leveranciers van Chromebooks en heeft in Duitsland een marktaandeel van 50 procent. De verkoop van apparaten met Google’s ChromeOS-besturingssysteem is vorig jaar snel gestegen, maar met ongeveer 30.000 eenheden in totaal en 15.000 apparaten van Acer zijn ze nog steeds goed voor minder dan één procent van de totale markt voor notebooks. Het merendeel van de apparaten wordt verkocht aan particuliere klanten, in de commerciële sector en ook in de onderwijssector spelen Chromebooks tot nu toe vrijwel geen rol.

Onderwijssector in beeld

Gerit Günther, hoofd commerciële verkoop bij Acer, raadde de partners in zijn deel van de livestream met name de onderwijssector aan. Hier lonkt een stijgende verkoop, niet alleen vanwege het DigitalPakt Schule (digitaal schoolpact), waarvoor het grootste deel van de financiering nog niet is afgeroepen, maar ook vanwege het steunpakket voor thuisonderwijs van een half miljard euro dat de Duitse regering heeft samengesteld. Acer werkt in de onderwijssector vooral samen met Microsoft, Google en Intel.

Voor de onderwijssector werkt Acer samen met Intel, Microsoft en Google.

Met apparaten als de Travelmate Spin B3 heeft de fabrikant mobiele computers in zijn assortiment die speciaal zijn ontwikkeld voor schoolgebruik en ook nog eens worden geleverd met een garantie van drie jaar. Bovendien is Acer een van de stichtende leden van de Alliance for Education en beheert het een eigen hotline voor scholen, die ook leads voor partners kan genereren. De onderneming verstrekt hun, en de schoolautoriteiten, ook gedetailleerde productaanbevelingen. Ondernemen in de onderwijssector is complex, zegt Günther, maar partners moeten zich daardoor niet laten weerhouden.