Schaduw het

Shadow IT is een term die verwijst naar informatietechnologie (IT) -toepassingen en -infrastructuur die worden beheerd en gebruikt zonder medeweten van de IT-afdeling van de onderneming. Schaduw-IT kan hardware, software, webservices of cloudtoepassingen omvatten waar werknemers naar toe gaan zonder IT-toestemming om hun taken en projecten uit te voeren.

Schaduw-IT komt steeds vaker voor in bedrijven, aangezien werknemers steeds vaker hun toevlucht nemen tot bedrijfsgerichte applicaties in de cloud om de productiviteit te verhogen. Volgens een rapport van Skyhigh Networks gebruikt de gemiddelde werknemer 16.8 clouddiensten, waaronder 2.9 diensten voor het delen van inhoud, 2.8 samenwerkingsdiensten, 2.6 sociale-mediaservices en 1.3 diensten voor het delen van bestanden.

De scope van Shadow IT is de afgelopen jaren zelfs uitgebreid met persoonlijke technologie die medewerkers naar de werkvloer brengen en tijdens werkuren gebruiken.

Schaduw het effect van IT op IT-afdelingen

Hoewel de IT-afdeling mogelijk niet de fysieke infrastructuur of het beheer van schaduw-IT-toepassingen en -services afhandelt, draagt ​​IT wel de taak om te zorgen voor de beveiliging en naleving van de bedrijfsgegevens die werknemers maken en verzenden via Shadow IT-bronnen.

Dit wekt gemengde gevoelens bij Shadow IT, aangezien sommige bedrijven bereid zijn om de innovatie en verhoogde productiviteit die het kan leveren te omarmen, terwijl anderen niet zo bereid zijn om voorbij het verhoogde risico van beveiligings- en compliancecomplicaties van Shadow IT te kijken.