De term pixelated wordt gebruikt om een afbeelding te beschrijven waarin de individuele pixels zichtbaar zijn voor het blote oog. Een korrelig beeld wordt wazig en blokkerig weergegeven. Een voorbeeld hiervan is het trapeffect, waarbij een rechte lijn op een digitaal scherm uit vierkanten lijkt te bestaan en op een trap lijkt.
Wat veroorzaakt pixelvorming?
Pixelvorming kan worden veroorzaakt door vele factoren, zoals:
- Het formaat van een afbeelding wijzigen
- Lage schermresolutie
- Slechte streamingverbinding
Bitmap versus vectorafbeeldingen
Elke afbeelding die in pixels wordt weergegeven, is een raster- of bitmapafbeelding. Enkele van de meest voorkomende bitmapafbeeldingsindelingen zijn jpg, png en gif. Aangezien bitmapafbeeldingen worden gemaakt met pixels, zijn dit de soorten afbeeldingen die korrelig kunnen lijken.
Een afbeelding die is gemaakt door wiskundige berekeningen en formules, is een vectorafbeelding. Het meest voorkomende vectorafbeeldingsformaat is de SVG, die in populariteit is gaan groeien. Opmaak van vectorafbeeldingen wordt niet gebruikt voor echte afbeeldingen of fotografie, maar wordt vaak gebruikt voor logo’s en illustraties, omdat het formaat ervan kan worden aangepast zonder korrelig te worden en kwaliteit te verliezen. Inzoomen op een vectorafbeelding zorgt er niet voor dat de afbeelding korrelig wordt of details verliest.
Opzettelijke pixelvorming
Hoewel pixelvorming vaak negatief wordt gebruikt om een afbeelding van lage kwaliteit te beschrijven, wordt het soms gebruikt om opzettelijk een deel van een afbeelding te verbergen. Het is op televisie gebruikt om het gezicht van een persoon te verhullen die niet heeft ingestemd om voor de camera te komen of om iemands identiteit te beschermen. Het is ook gebruikt om naaktheid, obscene gebaren en godslastering te censureren.