Monitor Windows Server 2019 gratis

Met het webgebaseerde Windows Admin Center kunnen servers met Windows Server 2012 R2 en Windows Server 2016 worden beheerd. Als bedrijven vertrouwen op Windows Server 2019, kan de extensie Windows Server System Insights nog meer monitoringfuncties gebruiken.

Administrators moeten er voortdurend voor zorgen dat servers optimaal en zonder fouten functioneren. Veel bedrijven vertrouwen hiervoor op bewakingsoplossingen van derden, of op producten uit de System Center-reeks van Microsoft. Monitoren of een schijf te weinig ruimte heeft, bepalen hoeveel schijfruimte mogelijk wordt verbruikt en een Hyper-V-host aansturen zodat nieuwe VM’s kunnen worden ingepland zijn slechts enkele voorbeelden.

Functies van Windows Server System Insights

Windows Server System Insights is een nieuwe functie in Windows Server 2019 die lokale voorspellende analysemogelijkheden natively naar Windows-servers brengt. Deze voorspellende mogelijkheden, elk ondersteund door een model voor machinaal leren, analyseren plaatselijk de gegevens van het Windows Server-systeem. Dit omvat prestatie-indicatoren en evenementen. De functies in Windows Server System Insights bieden voorspellingen die helpen om Windows-servers effectiever te laten draaien.

Deze functies worden lokaal uitgevoerd. Dit betekent dat alle gegevens rechtstreeks op de lokale Windows Server-instance worden verzameld, opgeslagen en geanalyseerd. De analysefuncties kunnen dus volledig zonder cloudconnectiviteit worden gebruikt. Met Windows Server 2019 kan System Insights toekomstige gegevens voorspellen voor servergebruik, netwerkverkeer en gegevensopslag.

Daarom loont het om Windows Server System Insights te gebruiken

Systeeminformatie die door Windows Server System Insights wordt geleverd vanaf servers waarop Windows Server 2019 wordt uitgevoerd, kan volledig worden beheerd via Windows Admin Center (zie afbeelding 1). System Insights biedt ook een PowerShell-interface die kan worden gebruikt om automatiseringen uit te voeren. Net als Windows Admin Center werkt Microsoft voortdurend aan de ontwikkeling van Windows Server System Insights en de integratie van nieuwe functies.

Om die reden kunnen beheerders door de voorspellende functies bladeren en een functie op verzoek oproepen of configureren om deze op een regelmatig schema uit te voeren (zie afbeelding 2). Zij kunnen ook de voorspellingsresultaten visualiseren zodra voldoende meetgegevens beschikbaar zijn. Dit helpt om de ontwikkeling van de capaciteitsconsumptie te begrijpen. Het kan echter enige tijd duren voordat er voldoende gegevens zijn gemeten voor visualisatie.

Maar Windows Server System Insights kan u niet alleen informeren over het gebruik van servers, het kan ook actief ingrijpen in de serverconfiguratie (zie figuur 3). Zo kunnen bijvoorbeeld correctietaken worden geconfigureerd om automatisch te worden uitgevoerd nadat een functie een bepaald resultaat heeft opgeleverd. Credentials kunnen ook worden opgeslagen voor scripts, waarvan de permissies vervolgens kunnen worden gebruikt om aanpassingen aan de server door te voeren.

Servers groeperen voor monitoring met PowerShell

PowerShells kunnen ook worden gebruikt op externe instances om voorspellingsresultaten te verkrijgen en te aggregeren. Op deze manier kunt u ook een groep Windows Server instances koppelen voor monitoring. Voorbeelden zijn clusters, gegroepeerde applicatieservers of servers in een specifiek rack of datacenter. Flexibele controle is hier mogelijk. Microsoft is ook van plan om in de toekomst prognoses voor clusteropslag, PowerShell-scripts voor probleemoplossing en de mogelijkheid om dynamisch nieuwe prognosefuncties te installeren in Windows Server System Insights te integreren.

Installatie van Windows Server System Insights

Voor Windows Server System Insights is eerst een installatie van het Windows Admin Centre in het netwerk nodig (zie afbeelding 4). In het ideale geval worden hier de meest recente versies gebruikt. Het artikel “Het Windows Admin Center in de praktijk” helpt bij de installatie.

Zodra een server is verbonden met Windows Server 2019, is het menu-item “Systeemgegevens” beschikbaar in het Windows Admin Center bij het verbinden van Duitse servers. Door op dit menu-item te klikken, kan de extensie voor Windows Server System Insights worden geïnstalleerd in het huidige Windows Admin Center (zie figuur 1). Het gebied is dan beschikbaar, maar geeft nog geen gegevens weer (zie afbeelding 5).

Door te klikken op een van de gebieden voor het bewaken van CPU-belasting, netwerkgebruik of geheugengebruik, kan een schema worden ingesteld dat bepaalt wanneer een server prognoses maakt (zie afbeelding 2). Via “Actions” worden dan weer de scripts opgeslagen die worden uitgevoerd wanneer een server een bepaalde status bereikt (zie figuur 3). Via het menu-item “Invoke” kan een onmiddellijke voorspelling worden aangemaakt en weergegeven.

Meer informatie in het Windows Admin Center

Naast Windows Server System Insights spelen natuurlijk ook de gegevens een rol die het Windows Admin Center weergeeft in het gebied “Overzicht” wanneer in het Windows Admin Center op een server wordt geklikt. Hier worden runtime-gegevens van de CPU-belasting (zie afbeelding 6), het netwerk en het geheugen weergegeven, evenals allerlei andere informatie over de lokale server.

Werken met extensies

Naast Windows Server System Insights en het overzicht van de servers in het Windows Admin Centre, kunnen nog steeds extensies worden geïnstalleerd in de instellingen (zie afbeelding 7). Ook hier integreert Microsoft regelmatig nieuwe extensies en integreert ook extensies van derden. Deze omvatten momenteel bijvoorbeeld bewakingsfuncties van Fujitsu-servers en andere technologieën.