Wat is een moederbord?

Het moederbord, vaak moederbord of systeembord genoemd, is het moederbord van een computer. Het dient als basis voor de processor en het geheugen en legt de verbinding met de verschillende interfaces.

De term staat voor een hoofdprintplaat in een computer die kan worden uitgebreid met extra componenten. Het bestaat uit een gedrukte schakeling (PCB) die is uitgerust met diverse componenten. Hiertoe behoren de aansluiting voor de processor en de slots voor geheugen en uitbreidingskaarten. Soms worden de CPU en het geheugen rechtstreeks op het moederbord gesoldeerd. Andere componenten zijn de chipset, indien aanwezig en niet geïntegreerd in de CPU, interfacechips, geheugenchips voor de firmware, de interfaces voor massaopslag, randapparatuur en input/output-apparaten, alsmede diverse passieve componenten voor de stroomvoorziening en de aansluiting voor de stroomvoorzieningseenheid. In computers zoals PC’s, werkstations of servers worden moederborden in gestandaardiseerde vormfactoren zoals ATX, EATX, Micro-ATX of Mini-ITX gebruikt, in notebooks meestal moederborden in propriëtaire formaten.

De structuur van een printplaat

De printplaat als basiscomponent van een moederbord is opgebouwd uit verschillende lagen in computers, waarvan sommige gebruik maken van gedrukte schakelingen om signalen door te geven of stroom te leveren aan de componenten. Grotere componenten worden meestal op de printplaat bevestigd met Through Hole Technology (THT), terwijl kleinere componenten rechtstreeks op een printplaat worden gesoldeerd met soldeerbare aansluitpinnen (soldeerpads). Terwijl through-hole assemblage nog gedeeltelijk handmatig gebeurt, worden SMD-componenten in principe automatisch geassembleerd.

Het productieproces van moederborden, aan de hand van het voorbeeld van de Fujitsu-fabriek in Augsburg, wordt getoond in de volgende video: www.youtube.com/watch?v=nwkr411TYvc.