Prof. Dr. Franz Josef Radermacher leidt het onderzoeksinstituut voor toepassingsgerichte kennisverwerking/n (FAW/n) in Ulm en doet onderzoek naar een globale, eco-sociale markteconomie. Milieubescherming en duurzaamheid spelen daarbij een centrale rol.
ITB: Hoe duurzaam is digitalisering?
Radermacher:Duurzaamheid heeft geen betrekking op digitalisering, maar op een toestand van de mensheid. Digitalisering kan de mensheid op weg helpen naar duurzaamheid, maar het kan de situatie ook bemoeilijken. Beide effecten kunnen worden waargenomen. Tot nu toe overheersen de negatieve effecten. Digitalisering bevordert massaal de globalisering, goedkope wereldwijde mobiliteit, enz. Dit is goed voor de groei en ook voor de mensheid. Dat is goed voor de groei en ook voor de participatie van mensen, maar het draagt ook massaal bij tot meer CO2-uitstoot.
ITB: En welke bijdrage kunnen moderne technologieën dan leveren aan de bescherming van het milieu?
Radermacher:Zoals tot nu toe het geval is geweest in de menselijke ontwikkeling, zijn nieuwe technologieën, naast sociale innovaties, de belangrijkste aanjager van vooruitgang. De enige uitweg uit de huidige milieu- en klimaatcrisis is waarschijnlijk een nieuw energiesysteem dat energiewelvaart voor 10 miljard mensen combineert met welvaartsgroei op brede basis en milieu- en klimaatbescherming. Het energiesysteem moet evolueren naar klimaatneutraliteit. Tegelijkertijd moet de uitbreiding van zogenaamde “nature-based solutions” massaal extra CO2 uit de atmosfeer halen.
ITB: Zijn technische oplossingen voldoende voor een betere bescherming van milieu, klimaat en natuurlijke hulpbronnen, of is daarvoor ook een mentaliteits- of bedrijfscultuurverandering nodig?
Radermacher: Technische oplossingen zijn primair, bijvoorbeeld bij de overgang naar hernieuwbare energie, naar groene waterstof en synthetische brandstoffen. De overgang naar nieuwe technische oplossingen vereist of bevordert gewoonlijk veranderingen in de sociale randvoorwaarden, b.v. de prijsverhoudingen. Deze leiden meestal tot gedragsveranderingen, misschien ook in mentaliteit of bedrijfscultuur. Deze veranderingen zijn echter vaak een gevolg van de gewijzigde randvoorwaarden. Ze staan dus niet aan het begin van de veranderingsprocessen.
ITB: Duurzaamheid en zakelijk succes: gaat dat samen? Hoe zien duurzame bedrijfsmodellen er volgens u uit?
Radermacher:Duurzaamheid en zakelijk succes kunnen prima samengaan. Dit werkt bijzonder goed wanneer de regelgeving in toenemende mate elementen van duurzaamheid bevordert of wanneer klanten van bedrijven op duurzaamheid gericht gedrag eisen – zelfs wanneer de producten daardoor duurder worden. De massale promotie van elektromobiliteit door het publiek leidt er nu toe dat autobedrijven er geld aan verdienen. Het bedrijf Vaude, bijvoorbeeld, richt zich al lang op klimaatneutraliteit en heeft klanten die bereid zijn daar meer voor te betalen.
FIT Congres 2021
Het FIT Congres brengt vrouwelijke ondernemers, managers en experts samen om te netwerken en ideeën uit te wisselen over zowel kansen als uitdagingen. Als hoogtepunt zullen powervrouwen in de IT in verschillende categorieën de WIN Award in ontvangst nemen.
Het congres vindt plaats op 25 november 2021 in Villa Kennedy Frankfurt!
Geïnteresseerd? Schrijf je hier in voor het FIT Congres!