Micro Focus zet koers naar het nieuwe jaar

Het jaar 2020 was voor de bedrijfswereld een tweesnijdend zwaard op het vlak van digitalisering: Enerzijds versnelden de ontwikkelingen in de nasleep van de Covid 19-pandemie de digitale transformatieprocessen van veel bedrijven. Anderzijds blijft de stemming getekend door onzekerheid over de toekomst.

Drie experts van Micro Focus willen bedrijven helpen de digitalisering de baas te worden met een vooruitblik op de ontwikkelingen in het komende jaar.

Resilient to the digital enterprise

Joe Garber, Vice President of Strategy, Micro Fokus

Joe Garber, Vice President of Strategy, Micro Fokus

“Van alle industrieën die tijdens de Covid 19-pandemie voor uitdagingen staan, is de softwaresector niet gespaard gebleven: In de afgelopen twaalf maanden zijn talloze leveranciers ofwel helemaal van de markt verdwenen ofwel hebben zij hun O&O-benadering moeten herzien omdat zij financieel niet opgewassen waren tegen de macro-economische veranderingen op de markt. Als gevolg daarvan hebben bedrijven niet alleen interne uitdagingen moeten overwinnen, maar zijn zij ook geconfronteerd met plotseling veranderende uitdagingen van de kant van hun tech-providers – deze effecten zullen nog lange tijd merkbaar zijn. Softwareleveranciers die vroegtijdig hebben geïnvesteerd in een solide veerkrachtstrategie zullen sterker het nieuwe jaar in kunnen gaan”, aldus Joe Garber, Vice President of Strategy.

Het einde van traditionele software engineering?

Julian Fish, Directeur Product Management, Micro Fokus

Julian Fish, Directeur Product Management, Micro Fokus

“Naarmate gestandaardiseerde hardware meer ingang vond, kwamen steeds meer software-ingenieurs in de schijnwerpers te staan in plaats van hun hardware-tegenhangers. In het komende jaar zullen we een soortgelijke verschuiving zien: ‘lekenontwikkelaars’ of ‘burgerontwikkelaars’ kunnen hooggespecialiseerde professionals voorbijstreven, omdat ze niet langer een specifieke programmeertaal gebruiken, maar eerder bedrijfskritische gegevensstromen moeten begrijpen en doorgronden,” zegt Julian Fish, directeur productmanagement. “Toekomstige toepassingen zullen worden gebouwd op diensten die met elkaar verbonden zijn via processtromen, orkestratie en gestandaardiseerde API’s. Hoe dit de traditionele gebieden van configuratie-, kwaliteits- en releasemanagement zal beïnvloeden, zullen we in de gaten kunnen houden.”

Predictive Analytics – Data Lakes Become Oceans

Lars Rossen, Ph.D. MBA, Fellow en Chief Architect, Micro Fokus

Lars Rossen, Ph.D. MBA, Fellow en Chief Architect, Micro Fokus

“Veel oplossingen beschikken al over een geïntegreerd data lake en bijbehorende analytics-mogelijkheden – zoals het geval is binnen AIOps-, SecOps-, IDM- en ESM-systemen. In het komende jaar zal de onderlinge koppeling van deze data lakes steeds belangrijker worden, aangezien dit zowel de optimalisering als de automatisering van verschillende bedrijfsprocessen bevordert. Zo moeten AIOps en SecOps Data Lakes aan elkaar worden gerelateerd voor geavanceerde instructiepatronen. Om misbruik van gegevens of problemen met de governance te kunnen opsporen, moeten Identity Management en Enterprise Service Management Data Lakes met elkaar worden verbonden,” adviseert Lars Rossen, Ph.D. MBA, Fellow en Chief Architect. “In de toekomst zullen meer bedrijven van plan zijn oplossingen te implementeren voor een 360-graden, all-round inzicht in hun bedrijfsgegevens – maar tegelijkertijd zullen zij zich ook realiseren dat traditionele benaderingen niet langer toereikend zijn om dit te bereiken.”

COBOL goes Cloud

“Nu de hindernissen vorig jaar zijn weggenomen om legacy-applicaties met succes naar de cloud te verplaatsen, zal de modernisering van mainframes het komende jaar doorgaan, waarbij een aanzienlijk aantal MIPS (Millions of Instructions Per Second) in publieke cloud-omgevingen zal draaien”, vervolgt Rossen. “Een van de redenen: de lage eigendomskosten van particuliere mainframe-datacenters, terwijl er meer flexibiliteit is in termen van schaalbaarheid. Bovendien heeft het verplaatsen van legacy-applicaties naar de cloud des te meer zin omdat de modernere applicaties van de hybride oplossingen, waarvan legacy-applicaties een onderdeel zijn, zich al in de cloud bevinden.”

Blootgestelde beveiligingsgaten dichten

Neil Correa, Cyber Strategist, Micro Fokus

Neil Correa, Cyber Strategist, Micro Fokus

“Covid-19 heeft het proces van digitale transformatie aanzienlijk versneld. Het veiligheidsaspect is echter vaak op de achtergrond geraakt, waardoor hackers de deur openzetten voor aanvallen op netwerken. Bedrijven hebben zich in de eerste plaats geconcentreerd op het draaiende houden van de dagelijkse gang van zaken. Vaak werden beveiligingscontroles omzeild of buiten beschouwing gelaten in de haast om over te stappen op het nieuwe model. In het licht van de aanhoudende volatiliteit en onzekerheid blijven beveiligingscontroles een non-prioriteit en worden ze misschien pas aangepakt als er een inbreuk plaatsvindt,” weet Neil Correa, Cyber Strategist. “Een ander doelwit voor hackers zijn verweesde gegevens. Het verwijderen en wissen van gegevens staat zeer laag op de prioriteitenlijst van failliete bedrijven. Deze onbeheerde systemen en databases, of ze nu on-premise of op een derde partij/cloudlocatie staan, kunnen online blijven of worden niet verwijderd voordat ze door hackers worden opgepikt of verkocht.”