De top 10 onderwerpen van de high-tech industrie

De rijzende ster van het jaar is kunstmatige intelligentie. In de ogen van ICT-bedrijven wordt de eerste plaats echter ingenomen door een onderwerp dat alle andere IT-trends moet begeleiden, willen ze überhaupt een toekomst hebben.

Volgens brancheorganisatie Bitkom ziet 67 procent van de bedrijven het onderwerp IT-beveiliging als een van de belangrijkste trends van het jaar. “Dit wordt nog belangrijker, omdat in het kader van de digitalisering steeds meer kritieke systemen, zoals voertuigen, medische techniek of machines, in een digitaal netwerk worden opgenomen”, aldus Bitkom CEO Dr Bernhard Rohleder. “Tegelijkertijd worden de aanvallen van criminele hackers steeds geraffineerder. Bedrijven kunnen vaak niet meer uit de voeten met normale beveiligingsmiddelen zoals virusscanners of firewalls.”

Cloud computing wordt door 60 procent van de door Bitkom Research ondervraagde ICT-bedrijven als een belangrijk onderwerp genoemd. “Cloud computing is de basis van digitalisering omdat het zowel efficiëntere bedrijfsprocessen als de ontwikkeling van geheel nieuwe, digitale bedrijfsmodellen mogelijk maakt”, aldus Rohleder. Het internet van dingen heeft dit jaar de sprong naar de top 3 gemaakt met 55 procent (vorig jaar: rang 5). Volgens de vereniging worden televisies, audioapparatuur en camera’s in de consumentensector steeds vaker in netwerken opgenomen, maar behoren machines, meetapparatuur en slimme bouwtechnologie tot de bedrijfssectoren.

Alle trends op een rij

Digitale platforms, die Bitkom dit jaar voor het eerst heeft onderzocht, brengen aanbieders van fysieke producten of diensten samen met potentiële klanten. Naast de bekende platforms voor particuliere klanten zijn er nu ook veel aanbiedingen gericht op zakelijke klanten. De stijger van het jaar is kunstmatige intelligentie op de 9e plaats. Vorig jaar stond het nog op de 23e plaats.