De gaming trends 2016

Uit een studie van de digitale vereniging Bitkom blijkt dat 42 procent van de Duitsers van 14 jaar en ouder regelmatig gamen – en de trend stijgt.

Het lijkt erop dat video- en computerspellen zich in alle leeftijdsgroepen als vrijetijdsbesteding hebben gevestigd. Volgens een onderzoek van Bitkom spelen zo’n 30 miljoen Duitsers (42 procent) van 14 jaar en ouder regelmatig games.

De meeste gamers zijn te vinden onder 14- tot 29-jarigen: 71 procent in deze leeftijdsgroep speelt regelmatig. Onder 30- tot 49-jarigen is dat 60 procent, onder 50- tot 64-jarigen 21 procent en onder 65-plussers zelfs twaalf procent.

Gaming verspreidt zich

Volgens de enquête neemt ook de belangstelling van niet-gamers voor gamen sterk toe. Terwijl twee jaar geleden ongeveer 22% zich kon voorstellen in de toekomst computer- of videospelletjes te spelen, is dat nu 32%. Van de 14- tot 29-jarigen die tot dusver geen computer- of videospelletjes hebben gespeeld, zegt 61% zich voor te kunnen stellen dit in de toekomst wel te gaan doen. Van de ondervraagde 65-plussers kan maar liefst 21 procent zich voorstellen dat ze in de toekomst zelf games gaan spelen.

Gevraagd naar de redenen waarom ze geen games spelen, zegt 60 procent dat ze er de tijd niet voor hebben. 57 procent zegt dat ze niet graag spelen. En zeven procent is van mening dat video- en computerspelletjes alleen iets voor kinderen zijn. Het jaar daarvoor deelde twaalf procent deze mening.

Mobiele games

Mobiele apparaten zijn bijzonder populair als gameplatform. 85 procent van de gamers speelt op zijn smartphone. Tablets worden ook steeds meer aanvaard als spelplatform: Terwijl in 2013 slechts ongeveer één op de tien op een tablet speelde, is dat vandaag al 52 procent. 41 procent van de gamers speelt op een mobiele spelconsole. Maar ook stationaire apparaten zijn populair: 67 procent van de gamers speelt op een stationaire pc en 59 procent op een stationaire spelconsole.

Virtual Reality

Games waarbij gebruik wordt gemaakt van virtual reality-technologieën worden ook steeds populairder. Zo heeft 39 procent van de gamers in Duitsland concrete belangstelling voor de aanschaf van een virtual reality-bril.

De meeste respondenten kunnen zich voorstellen een virtual reality-bril te gebruiken in verband met simulatiespellen, zoals vluchtsimulaties (40 procent), of fanstasy- en rollenspellen (37 procent). Ongeveer een kwart kan zich voorstellen een virtual reality-bril te gebruiken voor het spelen van sociale games (27 procent) of actiegames (23 procent), en een op de vijf voor race- en sportgames en JumpˈnˈRuns (elk 19 procent).

Toeschouwers

Naast hun eigen game-ervaring is voor sommige gamers ook de gedeelde game-ervaring belangrijk. Zo zegt 17 procent niet alleen zelf te spelen, maar ook regelmatig de games van andere gamers te volgen via een livestream of als een opgenomen “Let’s Play”-video. Portalen zoals Twitch, Ustream of Hitbox bieden gamers de mogelijkheid om bijvoorbeeld met elkaar te chatten, terwijl ze naar andere spelers kijken die aan het strijden zijn.