Een constante metgezel: de smartphone

In Duitsland gebruiken 44 miljoen mensen een smartphone. Zelfs gebruikers van 65 jaar en ouder gebruiken hun toestel niet meer alleen om te bellen.

Bijna iedereen denkt van wel, maar volgens een onderzoek van Bitkom gebruiken 6 van de 10 Duitse burgers van 14 jaar en ouder (63 procent) daadwerkelijk een smartphone. Dat zijn 44 miljoen mensen. Dit betekent dat het aantal smartphonegebruikers in de afgelopen zes maanden met ongeveer 2 miljoen is toegenomen.

Naast standaardfuncties zoals telefoneren, wordt een breed scala aan andere toepassingen gebruikt. Zo gebruikt 83 procent de agenda of afsprakenplanner en downloadt 74 procent van de respondenten extra apps op hun toestel.

Korte berichten worden door 71 procent ontvangen en verstuurd en 70 procent heeft toegang tot sociale netwerken via de smartphone.

Muziek wordt op de smartphone beluisterd door 68 procent van de respondenten en 67 procent leest er nieuws op. 64 procent gebruikt games op zijn smartphone en 58 procent laat zich wekken door zijn smartphone.

Een voor bijna alles

“De smartphone heeft zich ontwikkeld tot de digitale alleskunner in het dagelijks leven en vervangt een veelheid aan apparaten die voorheen noodzakelijk waren, zoals de digicam of de wekker”, zegt Johannes Weicksel van Bitkom. “En dat is nog maar het begin: in de toekomst zullen mensen hun smartphone ook gebruiken om te betalen, zich te identificeren of toegang te krijgen tot hun elektronisch patiëntendossier.”

In elk geval leest of schrijft 55 procent van de smartphonegebruikers e-mails of gebruiken ze de navigatie- of kaartfunctie. 47 procent kijkt video’s op de smartphone. Bijna een kwart van de gebruikers leest e-books of e-papers op de smartphone (23 procent). Bovendien bleek uit de studie dat alle ondervraagde smartphonegebruikers ook telefoongesprekken voeren met hun toestel. Bijna iedereen (98 procent) maakt foto’s met zijn smartphone. Bijna evenveel mensen surfen met het toestel op het internet (93%).

Over 65

Diegenen die denken dat gebruikers van 65 jaar en ouder alleen maar bellen met hun toestel, vergissen zich: 83 procent van de senioren maakt foto’s met hun smartphone, 57 procent surft ermee op internet en de helft gebruikt hem als afsprakenplanner. 38 procent van de oudere smartphonegebruikers downloadt extra apps op zijn toestel en bijna een derde (31 procent) heeft met zijn mobiele telefoon toegang tot sociale netwerken.

“De trend naar grotere schermen en het toenemende gebruiksgemak dragen er zeker toe bij dat smartphones ook onder ouderen populair zijn”, zegt Weicksel.