Topsystem verhuist, herbevoorraadt, verandert bedrijfsnaam

“Alles is nieuw in mei”, luidt het spreekwoord. Bij het (voormalige) systeemhuis Topsystem gebeurt van alles: De verhuizing van de hoofdzetel van de onderneming van Würselen naar Aken, een ware personeelsuitbreiding en een naamsverandering.

Op 1 mei verhuist Topsystem, een onderneming van de Ehrhardt Partner Group (EPG), zijn hoofdkantoor van Würselen naar Aken. De leverancier van voice- en logistieke oplossingen heeft meer ruimte nodig omdat het bedrijf van plan is zijn personeelsbestand op de nieuwe locatie uit te breiden van momenteel 130 tot ongeveer 220 op middellange termijn. Gelijktijdig met de verhuizing zal ook de bedrijfsnaam veranderen: “Topsystem Systemhaus GmbH” wordt “Topsystem GmbH”. Het weglaten van het achtervoegsel is bedoeld om de steeds internationalere oriëntatie uit te drukken, aldus het bedrijf.

Het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf wordt gebouwd naast het Akense Tivoli-voetbalstadion, het “Tivoli Innovation Center” (TIC), waar het softwarebedrijf als hoofdhuurder zijn intrek zal nemen.

Wachtumszwänge

“In de afgelopen jaren is ons klantenbestand wereldwijd enorm gegroeid. Het nieuwe pand is een belangrijke stap om de internationale expansie ook met het personeel te kunnen begeleiden,” aldus Marco Ehrhardt, president van EPG. In eerste instantie zal er plaats zijn voor ongeveer 90 nieuwe werknemers, met de mogelijkheid om het aantal werknemers op middellange tot lange termijn te verdubbelen. Verdere personeelsgroei zou niet mogelijk zijn geweest in de vorige hoofdzetel van het bedrijf in Würselen, voegt Tim Just, Managing Director Voice Solutions van Topsystem, eraan toe. Het gebouw op het industrieterrein aan het Aachener Kreuz was te klein geworden. “Bovendien zullen wij onze opslagcapaciteit verdubbelen en de faciliteiten voor de ontwikkeling van hardware, kwaliteitsborging en het reparatiecentrum naar een nieuw niveau tillen,” aldus Just. Naast de nabijheid van de universiteit was ook de gunstige ligging een belangrijke factor in de keuze van de locatie.

Geschiedenis van het systeemhuis

Topsystem werd opgericht in 1995 en heeft zichzelf getransformeerd van een klassiek systeemhuis tot een wereldwijd gepositioneerde softwareproducent. Het bedrijf is 25 jaar geleden begonnen als een klein systeemhuis en telt nu onder zijn klanten winkelketens, logistieke dienstverleners, luchthavens, autofabrikanten en andere industriële bedrijven van over de hele wereld. Het kernproduct is de “Lydia Voice”-software, een spraakgestuurde orderverzameloplossing voor procesoptimalisatie in de magazijnlogistiek. Het portfolio omvat ook de oplossingen WFM (Workforce Management) voor personeelsplanning, CnB (Contract and Billing) voor digitaal contract- en factureringsbeheer, en “Cargo”, dat voornamelijk wordt gebruikt voor luchtvrachtafhandeling.

De blik op de toekomst

“De oude fiming paste niet meer bij ons,” legt Ingo Richter, Managing Director Logistics Solutions bij Topsystem, uit. “Vandaag zijn we veel meer dan een systeemhuis voor hardware en software. Als onderdeel van EPG ontwikkelen wij behoeftegerichte IT-oplossingen voor logistieke bedrijven over de hele wereld.” In de toekomst zal de naam component “systeemhuis” daarom worden afgeschaft om de ontwikkeling naar een wereldwijde producent van toonaangevende software-oplossingen te weerspiegelen.

Het moederbedrijf EPG biedt zogenaamde Supply Chain Execution Systems (SES) aan en heeft 700 mensen in dienst op 19 locaties wereldwijd. Het bedrijf biedt oplossingen om logistieke processen te optimaliseren – van handmatige tot volledig geautomatiseerde logistieke omgevingen.