s Werelds kleinste PC voor 10 cent

Kleiner dan een korreltje zout is de computer die deel uitmaakt van IBM’s ‘crypto-anker’ ontwikkeling. Dit zijn fraudebestendige digitale vingerafdrukken. Toepassingen zijn onder meer de naadloze traceerbaarheid van goederen.

De kleinste computer ter wereld (1 mm x 1 mm) is een edge-device architectuur en computing platform ontwikkeld door IBM, dat het bedrijf op zijn Think 2018 in-house tentoonstelling toonde als een van de top 5 toekomstige trend producten. Het piepkleine apparaatje kan gegevens monitoren, analyseren, communiceren en verwerken. De mini-computer heeft ongeveer de kracht van een x86-computer uit het begin van de jaren negentig.

In de processorkern zijn enkele honderdduizenden transistors met elkaar verbonden. Op de chip zijn ook een hoofdgeheugen, een LED-communicatie-eenheid en een mini-zonnecel voor de stroomvoorziening geïntegreerd. IBM werkt momenteel aan de eerste prototypes en wil de piepkleine PC in grote hoeveelheden produceren tegen een prijs van minder dan 10 cent per onderdeel.

Deze PC, die nauwelijks zichtbaar is voor het menselijk oog, is veel efficiënter dan gewone RFID-chips. Het is bedoeld voor blockchain-toepassingen en kan helpen verifiëren of een product tijdens zijn lange reis correct is behandeld.

Hoog beveiligd dankzij cryptografie en blockchain

Crypto-ankers zijn hoog beveiligd omdat ze in het product zijn ingebed en bestaan uit cryptografische mechanismen die niet-kloneerbare identificatie mogelijk maken.

IBM’s fraudebestendige crypto-ankers kunnen in producten of delen van producten worden ingebed en aan de blockchain worden gekoppeld. Omdat ze gekoppeld zijn aan een blockchain, zijn ze bij uitstek geschikt om de echtheid van een product aan te tonen.

Variëteit aan vormen van crypto-ankers

Kleine computers zijn slechts één variant van crypto-ankers waar IBM’s ontwikkelaars aan werken. Zij kunnen een grote verscheidenheid van vormen aannemen, zoals optische codes. Een crypto-anker zou bijvoorbeeld ingebed kunnen worden in een eetbare kleur magnetische inkt die gebruikt zou kunnen worden om een malariatablet te kleuren. Een druppel water kan deze code zichtbaar maken, zodat de consument weet dat dit product authentiek is en veilig kan worden geconsumeerd.