WinRM en WinRS instellen onder Windows 7 en Server 2008

Verafgelegen computers zonder beveiligde toegang zijn niet meer weg te denken. Dit geldt met name voor de Server Core van Windows Server 2008, die het zonder eigen beheersinterface moet stellen. Met Windows 7, Vista en Server 2008 biedt Microsoft hiervoor WinRM en WinRS aan. Wij laten zien hoe u de remote functies kunt gebruiken.

Voor het beheer van apparaten via de seriële interface heeft Microsoft in de vroegere Windows versies Hyperterminal geleverd. Het hulpmiddel bood snelle en gemakkelijke toegang via de seriële interface.

De Hyperterminal was een tekengeoriënteerde interface in een venster. Bij Windows Server 2008 en Windows 7 ontbreekt dit hulpmiddel echter. In plaats daarvan verwijst Microsoft in zijn help naar andere methoden. Onder de nieuwere Windows versies kunnen dezelfde taken worden uitgevoerd via Telnet of met behulp van WinRM en WinRS.

In de volgende tip gaan we in op de configuratie en het gebruik van WinRM en WinRS. WinRM en WinRS worden gewoonlijk altijd samen gebruikt. Servers kunnen er ook op afstand mee worden beheerd. En reizigers kunnen het gebruiken om toegang te krijgen tot hun gegevens in het thuiskantoor. Met WinRM en WinRS biedt Microsoft nu een nieuwe interface voor toegang op afstand in Windows.

WinRM en WinRS

De afkorting WinRM staat voor Windows Remote Management. WinRM is de server component. WinRS (Windows Remote Shell) verwijst naar de client die toegang heeft tot de server (WinRM) en er diensten van aanvraagt. Door de interactie van WinRM en WinRS kunnen computers op afstand worden beheerd. Bovendien kan de interface worden gebruikt om programma’s uit te voeren op de computer op afstand.

WinRM en WinRS behoren tot de standaardfuncties van Windows 7 (of Windows Vista) en Windows Server 2008, maar dit betekent niet dat ze algemeen beschikbaar zijn. In plaats daarvan moeten deze diensten vooraf worden geactiveerd en ingesteld, zowel op de client als op de server. De bijgevoegde fotogalerij laat zien hoe dit werkt.