Mindbreeze: omgekeerde index ontmoet grafiek-database

De oprichter en hoofd van Mindbreeze rekent op indirecte verkoop en softwareproducenten uit de documentomgeving die hun oplossingen met “Inspire” willen uitrusten. Digitale tweelingen worden hier gekoppeld via inverted index en graph database.

De marktonderzoekers van Gartner spreken van “Insight Engine”, die van Forrester van “Cognitive Search”, als het gaat om producten die zijn voortgekomen uit enterprise search en zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI).

Het kernproduct: Inspire

Het kernproduct van Mindbreeze, een dochteronderneming van Fabasoft, heet “Inspire” en bedient deze markt. Mindbreeze Inspire is beschikbaar als een appliance, die wordt geproduceerd in het kader van een technologisch partnerschap met Nvidia en Dell.

Als de klant voornamelijk gebruikmaakt van online gegevensbronnen zoals SharePoint Online, ServiceNow of Salesforce, is het ook zinvol om een cloudservice te gebruiken. Daarnaast biedt het bedrijf ook een supercomputeroplossing voor use cases met meer dan een miljard documenten.

Digitale tweelingen

Met deze technologie wordt altijd een zogenaamde digitale tweeling in het middelpunt geplaatst. Dit kan van alles zijn: een onderdeel, een klant, een product, een werknemer of een concurrent. De software biedt toegang tot alle gerelateerde entiteiten waarvoor de gebruiker een toegangsmachtiging heeft. Dit wordt een “360-gradenbeeld” genoemd.

Daniel Fallmann, oprichter en CEO van Mindbreeze, legt uit: “De bestaande gegevensbronnen worden in het proces niet veranderd. In plaats daarvan genereren we een soort metaniveau voor kennisbeheer om de verbanden tussen de digitale tweelingen te verduidelijken.”

Verbanden leggen

Zo vormen bijvoorbeeld SharePoint, een bestandsserver of een mailserver de gegevensbasis. De software legt vervolgens de verbindingen tussen de voorkomende entiteiten op basis van een grafische database. “Sinds 2005 werken we met onze eigen grafiekdatabase, die we zelf hebben ontwikkeld en die gespecialiseerd is in search. Bij onze grootste klant worden ongeveer 2,7 miljard documenten op deze manier beheerd,” zegt Fallmann. Verbanden worden gelegd op basis van de inhoud van de documenten. “Het Mini merk zou worden gekoppeld aan het BMW merk via een grafiek database met een ‘Belongs to’ link. Deze betrekkingen hebben ook een zekere kracht, die onder meer voortvloeit uit de mate van samenwerking. Als werknemer A veel mails uitwisselt met klant B, neemt de sterkte van de gevonden link toe”, aldus Fallmann.

Inverted index

Zowel ongestructureerde als gestructureerde gegevens worden zo op een ordelijke manier aan elkaar gekoppeld en in kaart gebracht in een index. Hier wordt een “omgekeerde index” gebruikt, waarbij een specifiek woord in een document wordt gebruikt als referentie voor de link. In combinatie met de graph database technologie, brengt Mindbreeze deze links op een meta niveau in kaart. Het systeem werkt zowel met gearchiveerde gegevens als met live gegevens.

Channelactiviteiten

“We zijn ongeveer vier jaar geleden begonnen met het lanceren van een programma voor value added resellers. Nu beginnen we nauwer samen te werken met softwareleveranciers,” zegt de Mindbreeze-baas. De samenwerking met ISV’s is zo interessant omdat de oplossing voor producenten van documentintensieve systemen, bijvoorbeeld archieven of CMS-systemen, kan worden aangevuld met gegevensanalyse en kennisbeheer. Met andere woorden: ISV’s hoeven het wiel niet zelf uit te vinden, maar kunnen gebruik maken van bestaande knowhow.