In tegenstelling tot de vakspecifieke hard skills worden soft skills opgevat als “zachte” vaardigheden en competenties die vakoverstijgend effectief zijn en de gebieden persoonlijkheid, sociaal gedrag en methodische aanpak omvatten.
Of het nu om persoonlijke, sociale of methodische competenties gaat, de basis voor de verschillende soft skills is emotionele intelligentie, die zowel het omgaan met de eigen emoties als empathie en samenwerkingsvaardigheden in interactie met anderen omvat.
Klassiek worden soft skills in drie categorieën onderverdeeld, die onderling afhankelijk zijn en daarom eerder als vloeiend dan als afzonderlijke grenzen moeten worden opgevat:
- De eerste groep soft skills omvat persoonlijke competenties, die een optimale omgang met de eigen persoon en de eigen capaciteiten mogelijk maken. Zij gaan van intrinsieke motivatie, nieuwsgierigheid en inzet tot persoonlijke verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen en zelfreflectie tot discipline en veerkracht. Een zelfverzekerde presentatiestijl, een goede inschatting van de eigen capaciteiten en een zelfverzekerde lichaamstaal zijn goede indicatoren van zachte vaardigheden op persoonlijk vlak.
- Daarnaast zijn er sociale vaardigheden, die de kwaliteit van de interactie met andere mensen beschrijven, zoals collega’s, superieuren of klanten. Een hoog niveau van sociale competentie omvat aspecten als het vermogen om te communiceren en in teamverband te werken, een gezond aanpassingsvermogen, empathie, inlevingsvermogen en kennis van de menselijke aard, alsook het vermogen om te discussiëren en kritiek te leveren.
- Niet in de laatste plaats spelen ook de zachte vaardigheden op methodologisch gebied een wezenlijk belangrijke rol. Waar het hier om gaat is het vermogen om de gewenste resultaten te bereiken met zowel gevestigde als innovatieve, zowel analoge als digitale benaderingen en technieken. Een gestructureerde, doel- en oplossingsgerichte manier van werken, vaardigheden op analytisch en creatief gebied, evenals timemanagement, stressbestendigheid en organisatietalent zijn kenmerken die gebaseerd zijn op onderscheidende methodologische soft skills.
Distinctieve soft skills als voorwaarde voor boeiende banen
Naast de puur professionele kwalificaties, die ook wel hard skills worden genoemd, worden soft skills in veel personeelsadvertenties op een bijzondere manier benadrukt. Zij worden geacht informatie te verschaffen over de persoonlijke rijpheid van de sollicitant, zijn produktiviteit en zijn manier van werken in eventueel interdisciplinaire teams.
In tegenstelling tot de harde vaardigheden, die nauwkeurig kunnen worden aangetoond, bijvoorbeeld door een academische graad of een bepaalde hoeveelheid beroepservaring, kunnen de zachte vaardigheden niet op uniforme wijze worden gemeten. Veel HR-managers beoordelen de mate van bepaalde zachte vaardigheden aan de hand van de informatie in de sollicitatiedocumenten, de persoonlijke indruk van de sollicitant en specifieke vragen in het sollicitatiegesprek. Aspecten van het cv zoals vrijwilligerswerk, regelmatige bijscholing, veeleisende hobby’s of referenties van vroegere werkgevers kunnen ook wijzen op een bepaald niveau van zachte vaardigheden.