Wat is een PBX?

De Engelse term Private Branch Exchange (PBX) verwijst naar een telefoonsysteem dat enerzijds op het openbare telefoonnet is aangesloten, maar anderzijds ook communicatie tussen alle interne nevenaansluitingen mogelijk maakt.

De term PBX, die in Engelssprekende landen en in bepaalde technische contexten tot op heden is blijven bestaan, stamt uit de begintijd van de telefonie, toen de verbindingen tussen de afzonderlijke toestellen nog uitsluitend via de kabel verliepen. Met een telefoonsysteem – zelfs een conventioneel – zijn rechtstreekse nummerkeuze, het opstellen van wachtrijen en vrije communicatie binnen het systeem mogelijk.

Met de digitalisering kwamen belangrijke veranderingen. Analoge en ISDN-systemen werden vervangen door Voice-over-IP of VoIP-telefonie. Bovendien is het mogelijk beide technologieën samen te gebruiken via zogenaamde gateways. U hoeft dus niet noodzakelijk voor het een of het ander te kiezen.

IP of Soft PBX

In de loop van de technologische ontwikkeling zijn er nieuwe manieren van telefonie ontstaan voor particuliere gebruikers en voor bedrijven. IP- of soft PBX’en maken gebruik van het Internet Protocol (IP) voor de transmissie, d.w.z. dat zij gebaseerd zijn op software-oplossingen. Een fysieke verbinding door middel van een kabel is niet langer nodig tussen de eindtoestellen, zodat de mobiliteit aanzienlijk is toegenomen. Conventionele bureautelefoons (hardphones) kunnen parallel met telefoonsoftware op de PC of notebook (softphones) worden gebruikt. Mobiele klanten zorgen voor bereikbaarheid met een constant nummer vanaf elke locatie.

Voordelen van een soft PBX

Traditionele telefoonsystemen worden nu met uitsterven bedreigd omdat steeds meer bedrijven en particuliere huishoudens vertrouwen op soft PBX’en en de voordelen daarvan. Deze omvatten:

  • eine stark vereinfachte Installation und weniger Aufwand bei der Verwaltung,
  • eine erhebliche Senkung der Telefonkosten, was besonders für Unternehmen von Bedeutung ist,
  • eine unkomplizierte Anbindung von mobilen Endgeräten wie Smartphones und Tablets ohne Zusatzkosten,
  • eine Steigerung der Produktivität in Unternehmen durch verschiedene Tools wie beispielsweise Videokonferenzen oder Instant Messaging unter Mitarbeitern,
  • sowie verschiedene Methoden der Implementierung (In-House, Cloud etc.) ohne Abstriche beim Funktionsumfang.