Hoe smartphone-ontvangst thuis verbeteren

We kunnen niet altijd bellen of sms’en met onze mobiele telefoons als we thuis zijn: het radiosignaal is te zwak. Hier is wat u kunt doen om het te optimaliseren

U loopt vaak door het huis met uw smartphone in uw hand op zoek naar een signaal. Zoals elk draadloos toestel kan uw mobiele telefoon ontvangstproblemen hebben, met als gevolg dat u niet kunt bellen, sms’en en zelfs niet op het internet kunt surfen.

Een zeer frustrerende situatie, vooral als u op een heel belangrijk telefoontje zit te wachten. Er zijn een aantal problemen die verhinderen dat de mobiele telefoon een optimaal signaal ontvangt. Problemen die iedereen aangaan, zelfs mensen die in grote steden wonen. Voordat we het hierover hebben, is het nuttig te proberen te begrijpen hoe een mobiele telefoon zijn signaal ontvangt. Zoals u weet, is de basis van alles radiogolven, die het toestel ontvangt en uitwisselt met een repeater die op een hoog gebouw of op zogenaamde torens is gemonteerd. Helaas zijn de repeaters niet altijd gelijkmatig over het gebied verdeeld, zodat het signaal in bepaalde gebieden zwak kan zijn.

De ontvangst van smartphones in huis kan door andere factoren worden belemmerd. Het is mogelijk dat het signaal door een berg wordt bedekt of dat het huis dikke muren heeft die de radiogolven opheffen of verzwakken. Een beetje zoals een Wi-Fi verbinding. Wat moet je in zo’n geval doen? Er zijn een aantal eenvoudige dingen die u kunt doen om de ontvangst van uw smartphone thuis te verbeteren.

Trucs om de ontvangst te verbeteren

Laten we beginnen met een aantal zeer eenvoudige en basale dingen. Zoals we hebben gezien, kan het signaal worden geblokkeerd door de vorm van het huis, waardoor de sterkte van de radiogolven afneemt, zelfs als de repeater slechts een paar kilometer verderop staat. In deze gevallen is het advies om zo dicht mogelijk bij de ramen te gaan wonen, ze open te laten staan en het signaal de flat te laten “binnendringen”.

Een andere zeer nuttige oplossing kan zijn om signaalversterkers te kopen, apparaten die het radiosignaal praktisch versterken en de smartphone-ontvangst verbeteren. Ze werken heel eenvoudig. Net als Wi-Fi-signaalversterkers vangen signaalversterkers externe radiogolven op – de golven die door zendmasten worden uitgezonden – en zenden deze vervolgens versterkt in huis uit. Het systeem is ook zeer nuttig om delen van het huis te bereiken die gewoonlijk niet door het radiosignaal worden bestreken, zoals kelders.

Het is ook mogelijk dat het ontvangstsysteem van uw smartphone om uiteenlopende redenen tijdelijk “in de war” is. Je kunt proberen de vliegtuigmodus aan en uit te zetten. Als u dit doet, zal de mobiele telefoon opnieuw naar een radiosignaal beginnen te zoeken. Als dit niet werkt, start u de smartphone opnieuw op. Let ook op de batterij: de signaalontvangst is meestal minder optimaal als de batterij bijna leeg is.

Laten we overgaan tot ‘extreme’ maatregelen. Wat als de smartphone het probleem is? Niet alle mobiele telefoons zijn van hetzelfde materiaal gemaakt, vooral als het toestel al wat oud is. In dergelijke gevallen is het beter om een nieuwe te kopen. En dat is nog niet alles.

Laten we een klein stapje terug doen. Eerder hadden we het over de verspreiding van repeaters in het gebied. Er zijn bepaalde gebieden die door bepaalde exploitanten onvoldoende worden bestreken. De enige manier om de signaalontvangst in deze situaties te verbeteren is van telefoonmaatschappij te veranderen.