Kerstmis kan komen

Volgens de Duitse Vereniging van de Technologiehandel (BVT) en de marktonderzoekers van GfK is de technologie-industrie goed voorbereid op Kerstmis. Overigens zijn robotstofzuigers en koffiezetapparaten met cold brew-functie de trendgeschenken voor 2021.

Hoewel de aanbodsituatie in de technologiesector nog steeds gespannen is, verwachten de bedrijven een succesvolle kerstbusiness. Dit is volgens de Duitse vereniging van de technologiehandel (BVT) en de marktonderzoekers van GfK. “Niemand hoeft dit jaar alleen sokken weg te geven. Kleinhandelaars hebben voorraden ingeslagen als nooit tevoren. Maar natuurlijk gaan ze met een kloppend hart de kerstbusiness in. Toch raden wij aan de gewenste geschenken vroeg te kopen. Zoals altijd kunnen producten die populairder zijn dan gemiddeld, snel uitverkocht zijn,” zegt BVT-directeur Steffen Kahnt.

“Aanbodsituatie of niet, de sector schittert dit jaar weer met tal van innovaties. De smartwatch controleert automatisch de stressfrequentie en gezondheidsgegevens en de volautomatische koffiemachine met cold brew-functie biedt nu ook koude koffiespecialiteiten aan”, vervolgt Kahnt. Duitsers zullen in 2021 naar verwachting 68 miljard euro uitgeven aan technische consumentengoederen, 2 procent meer dan in het jaar ervoor. De totale markt omvat consumentenelektronica, foto-, grote en kleine elektrische apparaten, telecommunicatie, informatietechnologie en kantoorbenodigdheden/verbruiksgoederen (B2C- en B2B-verkoopkanalen).

Met het oog op de consumentgerelateerde verkoop volgens de gegevens van GfK over het volgen van de verkoop (B2C-kanaal), kunnen in de loop van 2021 tot nu toe de volgende trends worden waargenomen:

  • OLED-schermen en quantumdot-technologie aan de positieve kant:Na een positief jaar 2020 als geheel, vertoont de verkoop in het segment consumentenelektronica in de loop van het jaar tot nu toe een licht negatieve trend (-3 %), ondanks een aanzienlijke daling van de vraag met -6 procent. In het TV-segment is een duidelijke trend waarneembaar in de richting van producten van hogere kwaliteit en met een hogere prijs. TV’s met OLED-schermen en Quantum Dot-technologie bevinden zich op een groeipad. In vergelijking met het voorgaande jaar werden 26 procent meer sets met OLED-functie verkocht, 13 procent meer met Quantum Dot-technologie en ook 8K zorgde met +57 procent voor een bovengemiddelde impuls. Uit de cijfers voor beeldschermdiagonalen blijkt dat de Duitsers het graag dik aanduiden als het om TV’s gaat: grote formaten vanaf 65 inch zijn met 12 procent toegenomen.
  • DAB+ en true-wireless hoofdtelefoons stuwen de audiomarkt: Hoewel de categorie soundbars momenteel iets onder het niveau van vorig jaar ligt, blijft het onderwerp digitale radio voor groei zorgen. Zeker positief beïnvloed door nieuwe wettelijke voorschriften dat alle nieuwe radio’s vanaf eind 2020 met digitale ontvangst moeten zijn uitgerust. De verkoop van DAB-apparaten zoals home cinema-systemen of car audio steeg in de periode van januari tot augustus 2021 met 5 procent, zodat in de zomermaanden meer dan de helft van de verkoop met deze apparaten werd gerealiseerd. Echte draadloze hoofdtelefoons (Bluetooth) blijven een andere garantie voor stijgende verkoopcijfers. In de eerste acht maanden van 2021 werden ongeveer 3 miljoen toestellen verkocht, wat neerkomt op een stijging van de verkoop met 7 procent.
  • Trend naar smartphones van topklasse: Na een sterk jaar in 2020 laat de markt voor smartphones een lichte daling zien (-4 % in volume). Dankzij de sterk stijgende gemiddelde prijzen is het verkoopcijfer met +4% toch positief. Een van de redenen voor het goede resultaat is de toenemende “premiumisering” van de toestellen. Voor de rest van het jaar zal een krappere toeleveringsketen de verkoop waarschijnlijk drukken. Verwacht wordt dat de resultaten van het vierde kwartaal van vorig jaar duidelijk zullen worden gemist. De verkoopsituatie zou echter gunstiger kunnen worden dankzij verder stijgende prijzen.
  • Smartwatches met nieuwe functies: Wearables kennen een 20 procent hogere volumegroei. In waarde werd een nog sterkere groei gemeten (+33%) als gevolg van de gestegen gemiddelde prijzen. In de eerste acht maanden van dit jaar werden in totaal 2,9 miljoen toestellen verkocht. De reden voor de prijsverhoging zijn uitgebreide functies met de nadruk op gezondheid en sport. Nieuwe modellen controleren nu het stressniveau, hebben sensoren voor zuurstofverzadiging, hebben een ECG-functie en monitoren de slaap.
  • Hoge gemiddelde bonus voor systeemcamera’s: Hoewel de foto-/beeldverwerkingsmarkt van 2020 te lijden heeft gehad onder reisbeperkingen en afgelaste evenementen, is de verkoop van digitale camera’s dit jaar tot nu toe met 4 procent gestegen. Deze groei wordt aangedreven door high-end en -geprijsde full-frame compact systeemcamera’s, waarvan de gemiddelde verkoopprijs met meer dan €400 is gestegen tot een totaal van €2.349. De verkoop van drones kan in het verslagjaar met 3 procent stijgen, hoewel deze in dezelfde periode vorig jaar al een bijzonder sterke stijging van 47 procent liet zien.
  • IT-verkopen blijven in de lift zitten:Informatietechnologieproducten hebben in de eerste acht maanden van het jaar een omzet van 6,6 miljard euro gegenereerd, een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei op jaarbasis is sinds maart lichtjes vertraagd (maart 2020 was de eerste piek in de vraag als gevolg van de Corona), maar blijft in de meeste maanden op een hoog eencijferig of laag dubbelcijferig niveau. De omzetgroei wordt onder meer positief beïnvloed door een aanzienlijke prijsstijging in vele IT-segmenten, die kan worden toegeschreven aan de tendens naar producten van hogere kwaliteit. Mediatablets blijven een groeispurt doormaken, met een verkoopstijging van 51 procent in vergelijking met het jaar voordien. De omzet van het grootste marktsegment, Mobile Computing (zowel notebooks als Windows & Chrome-tablets), is echter vergelijkbaar met het niveau van het voorgaande jaar (-1%), met een aanzienlijke daling van de verkoop (-12%). Groeisegmenten binnen mobile computing zijn echter convertibles, alsmede Chromebooks en gaming-notebooks. Net als in voorgaande jaren is gaming in zijn geheel een groeigebied: Met name desktops, maar ook alle andere segmenten zoals toetsenborden, headsets, muizen en monitoren, ontwikkelen zich aanzienlijk beter dan apparaten die geen spelletjes spelen.
  • Sterke start van het jaar voor kleine elektrische apparaten:De markt voor kleine elektrische apparaten blijft groeien met 11 procent, zelfs na de lockdowns. Na een sterke start van het jaar in de maanden januari tot april is de groeicurve sinds mei van dit jaar echter aanzienlijk afgezwakt. Luchtzuiveraars zijn erg populair met een groei van meer dan 100 procent, heteluchtfriteuses met 39 procent en contactgrills met een groei van 41 procent. Er is ook veel vraag naar volautomatische espressomachines (+16%), elektrische tandenborstels en stofzuigers voor nat drogen, elk met 21%. Ook robotstofzuigers genieten een groeiende populariteit met een stijging van 10 procent.
  • Grote huishoudelijke apparaten nog steeds in de fast lane: Ondanks de hoge basis van 2020 is de verkoop van grote elektrische apparaten in de eerste acht maanden van 2021 met maar liefst 9 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De sterkste prestatie wordt momenteel geleverd door droogtrommels, die konden profiteren van de bescheiden zomer met bovengemiddelde regenval en hun verkoop met 17 procent zagen stijgen. Toch heeft minder dan een op de twee huishoudens een droger, dus er is hier nog potentieel. De trend gaat ook verder in de richting van apparaten met een groot volume en een laadvermogen van 8 of 9 kg. Wat wasmachines betreft, blijven was-droogcombinaties in de mode en konden zij hun verkoop met 11 procent doen stijgen. Bovendien is er steeds meer vraag naar wasmachines met een stoomfunctie. Hun aandeel in de verkoop steeg van 27 procent vorig jaar tot 44 procent dit jaar. Ook bij wasmachines zet de trend naar grote apparaten zich voort. Wat koelkasten betreft, blijven chique side-by-side apparaten (9 % meer verkoop) en koelkasten met meerdere deuren (55 % meer verkoop) in de mode als blikvangers in de keuken. In de keuken maken fornuizen en ovens met de zelfreinigende functie pyrolyse het leven van de consument gemakkelijker. Bij de kookplaten vertonen kookplaten met geïntegreerde afzuigkap een dynamische groei.

De gespecialiseerde handel in stationaire producten groeit online in een bovengemiddeld tempo

De maandenlange winkelsluitingen aan het begin van het jaar vormden een uitdaging voor de stationaire handel. Maar wel een die is gegroeid: de online omzet van de stationaire detailhandel is gegroeid van 13 naar een marktaandeel van in totaal 17 procent. Online-only retailers groeiden zwakker dan het jaar ervoor, van 21 naar in totaal 24 procent marktaandeel.

Het was niet alleen de uitgebreide verkoop via digitale kanalen die de tech-retailers goed door de hete fase van de pandemie loodste, maar vooral ook de nauwe band met de klant. “Vooral de kleine en middelgrote ondernemingen zijn er dankzij hun nabijheid tot de klant en hun creativiteit zeer goed in geslaagd om ook tijdens de sluiting van de winkels contact met de klant te houden. Regionale wortels en de servicekracht van de bedrijven hebben in deze periode hun vruchten afgeworpen”, aldus BVT-voorzitter Frank Schipper. Al met al is er volgens de beoordeling van BVT sprake van een permanente verschuiving in de richting van online-detailhandel. Schipper: “Het zal niet mogelijk zijn de klok op het gebied van de elektronische handel terug te draaien. Maar de toekomst voor de handel van onze industrie ligt in de combinatie van stationaire uitmuntendheid en uitgebreide online competentie.”