Tweede lockdown tempert 3D-printermarkt

De vraag naar 3D-printers is in het tweede en derde kwartaal van vorig jaar verder gestegen, maar minder dan gehoopt. De opleving van de industrie zal naar verwachting worden uitgesteld tot de tweede helft van 2021.

De vraag naar 3D-printers stijgt licht, maar de tweede golf van de pandemie verzwakt de gehoopte opleving. Het marktonderzoeksinstituut Context verwacht dat de industrie zich in de tweede helft van 2021 aanzienlijk zal herstellen.

In het tweede en derde kwartaal van 2020 zijn de verschepingen in de verschillende segmenten toegenomen:

  • Professioneel: + 9 %
  • Design: + 16 %
  • IndustriĆ«le printer: + 22 %

Vergeleken met 2019 bleven de leveringen echter achter op die van het jaar ervoor.

Investeringen op korte termijn in de ijskast

De sterke vraag naar goedkope 3D-printers in de eerste helft van 2020 is in het derde kwartaal enigszins tot rust gekomen, met een daling van de leveringen met zeven procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de overbrenging nog steeds met twee procent gestegen.

Hoewel veel bedrijven niet zo hard worden getroffen door de tweede lockdown als in de eerste helft van 2020, zorgen de maatregelen er nog steeds voor dat bedrijven kortetermijninvesteringen in de ijskast zetten.

Chris Connery van Context legt uit: “Niettemin melden veel bedrijven een grote belangstelling en een inhaalvraag, wat de verwachting wekt dat er in 2021 een post-pandemische opleving zal zijn.”

Industrieel segment: groei in derde kwartaal

Alle 3D-printerleveranciers uit de top 10 – waaronder 3D Systems, Carbon, EOS, HP, Markforged, Roboze en Stratasys – rapporteerden in het derde kwartaal van 2020 een groei per eenheid, met in de meeste gevallen een dubbelcijferige groei. In China gevestigde ondernemingen zoals Farsoon, HBD en Uniontech, die reeds in het tweede kwartaal aan de beterende hand waren, noteerden een zendingsvolume dat groter was dan dat van het voorgaande jaar. Nieuwkomers in de categorie, zoals Flashforge, Nexa3D en Origin (onlangs overgenomen door Stratasys), hebben ook bijgedragen tot een stijging van de printervolumes in het kwartaal.

Designsegment: ongewone groei in de zomer

Terwijl juni tot september gewoonlijk de zwakste periode is voor de verkoop van designprinters, lag de verkoop in het derde kwartaal van 2020 16 procent hoger dan het dieptepunt in het tweede kwartaal. Stratasys en 3D Systems, die deze categorie qua verkoopvolume aanvoeren, zagen hun zendingen toenemen. De andere leider in de categorie, Envision TEC, rapporteerde ook een omzetgroei op jaarbasis, maar zag het succes eerder in een versneld gebruik dan in een toegenomen verkoop van printers.

Professioneel segment: vraag daalt in derde kwartaal

Professioneel 3D-printen kende in de eerste helft van 2020 een sterke vraag van mensen die thuis werken. Deze vraag is in het derde kwartaal gedaald. Hoewel leveranciers als Markforged, Photocentric, Raise 3D, Stratasys (met een deel van zijn Maker-Bot-lijn) en anderen hun zendingen met dubbele cijfers zagen toenemen, daalde het totale aantal printers dat wereldwijd werd verscheept met 12 procent ten opzichte van vorig jaar. De trend naar duurdere producten met meer mogelijkheden zette zich voort, aangevoerd door de volumeleiders Ultimaker en Formlabs.

Persoonlijk segment: sterke groei in desktopprinters

Hoewel FDM/FFF-apparaten met materiaalextrusie historisch gezien domineren – en in het derde kwartaal nog steeds goed waren voor 79 procent van de verkochte desktopprinters – bleven fotopolymeerprinters op basis van lcd-schermen een veelgevraagde categorie, waarvan er op jaarbasis wereldwijd 42 procent meer werden verscheept. Phrozen (Taiwan) en Longer 3D (China) waren in deze periode de grootste leveranciers. Kits, doe-het-zelfproducten die doorgaans voor minder dan 500 dollar worden verkocht, bleven marktaandeel innemen van volledig geassembleerde printers.

Dit artikel verscheen eerst op ons partnerportaal Blechnet.