Opvallen in het digitale lawaai

Tegen de stroom in zwemmen en assertiviteit tonen helpt IT-dienstverleners en systeemhuizen om niet verloren te gaan in het digitale lawaai. Een contentmarketingstrategie kan hierbij helpen.

De overvloed aan soms meer, soms minder bruikbare informatie op het web en op socialemediaplatforms maakt het voor systeemhuizen moeilijk om door te dringen met hun uitspraken. Alleen aandacht voor de aanwezigheid op het web is daarom niet voldoende – de eigen boodschap van het bedrijf gaat te snel verloren. Een op het bedrijf afgestemde contentmarketingstrategie helpt hierbij.

Systeemhuizen hebben voortdurend moeite om de aandacht van belangstellenden te trekken. Eén groot obstakel is zich te wapenen tegen de overvloed aan informatie, het andere is het enorm grote aantal kanalen voor klantencontacten. Een deel van de belangstellenden, zo blijkt uit de resultaten van de enquêtes van het adviesbureau IQITS, wordt bereikt door middel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) bij het zoeken op het web; een andere groep gebruikers daarentegen is op zoek naar concrete gespecialiseerde informatie. “Je moet er zijn als iemand op zoek is naar feiten over een onderwerp dat je zelf aanbiedt,” zegt IQITS. Het marktonderzoeksbureau adviseert systeemhuizen en IT-dienstverleners dan ook om met een contentmarketingstrategie te komen. Contentmarketing is het creëren van gespecialiseerde informatie en het plaatsen daarvan op strategisch gunstige plaatsen om geïnteresseerden te overtuigen van de eigen competentie en zo nieuwe klanten te winnen.

Aanvullende informatie over het onderwerp

Wat is contentmarketing?

“Contentmarketing” verwijst naar een variant van online marketing: het bedrijf plaatst geen reclame-uitingen of het eigen merk centraal in de communicatie, maar probeert geïnteresseerden voor zich te winnen door middel van nuttige kennis, gespecialiseerde informatie en, indien nodig, entertainment. Dit maakt contentmarketing geschikt voor aanbieders die unieke technische verkoopargumenten onder de aandacht willen brengen, maar ook voor markten met producten die uitleg behoeven (zoals de IT-markt) of omgevingen waarin de doelgroep onrustig is (momenteel bijvoorbeeld de digitalisering). Gangbare inhoud varieert van studies en analistenrapporten tot white papers en testrapporten tot blogberichten, commentaren en infographics. Deze kunnen worden gebruikt voor uw eigen externe presentatie (website, sociale media), maar ook voor PR- en perswerk (het plaatsen van verklaringen en/of specialistische artikelen) en inbound marketing (het leveren van hoogwaardige content in ruil voor contactgegevens voor leadgeneratie)

Voor grotere aanbieders adviseert IQITS om een interne talentpool voor contentcreatie op te zetten: In een workshop kan worden vastgesteld welke werknemers het leuk vinden om gespecialiseerde informatie te schrijven. Vaak blijkt dat de ene werknemer barst van de ideeën, terwijl de andere al lang een privéblog heeft. Een systeemhuis kan beide gebruiken voor zijn content marketing. Dergelijke vaardigheden kunnen stroomafwaarts worden ontwikkeld en gestructureerd om de inhoud te plaatsen op leidende kanalen zoals de bedrijfsblog, Xing en LinkedIn. Kleinere dienstverleners beschikken echter vaak niet over de middelen om hun eigen inhoud te creëren. IQITS adviseert hen om contentmarketingadvies in huis te halen en contentcreatie uit te besteden: Contentpools die tegen betaling kunnen worden gebruikt, zijn een haalbare optie. Men moet echter altijd de tijd nemen om verworven inhoud aan te passen aan de eigen aanwezigheid op de markt.