Pas op voor oplichters: deze namen moet u kennen

De distributeursdatabank ITdistri.com heeft tien bedrijven geïdentificeerd waarvan de namen worden misbruikt om goederen van distributeurs te verkrijgen. Een spoor in de zaak leidt naar Duitsland.

De zogenaamde “Nigeria Connection” heeft dubieuze faam verworven: fraudeurs die doen alsof ze voor miljoenen aan geld willen overmaken van geblokkeerde rekeningen in het buitenland, meestal uit Nigeria, vandaar de naam voor de zwendel, hoewel de fraudeurs ook uit andere Afrikaanse staten komen. Via e-mail worden particulieren benaderd, die geacht worden hun rekening voor dit doel beschikbaar te stellen – in ruil voor een aanzienlijk deel van het geld. Maar in plaats van miljoenen naar hen over te maken, worden de rekeningen van de slachtoffers leeggehaald.

De Nigeria Connection is nu zo bekend dat bijna niemand nog in zijn oplichterij trapt. Betrekkelijk nieuw is een fraudemethode die zich richt op distributeurs en waarvan de sporen ook naar Afrika wijzen. Dat zijn althans de onderzoeksresultaten van de Fransman Alain Godet, beheerder van de Europese distributeursdatabank ITdistri.com.

Een bijna-slachtoffer van de oplichters had IT-BUSINESS op de gebeurtenissen geattendeerd, zodat distributeurs in Duitsland gewaarschuwd zouden worden. De truc is al bij verschillende providers uitgeprobeerd – deels met succes. De oplichters gebruiken de identiteit van verschillende Franse bedrijven. Zij gebruiken soortgelijke mail- en webadressen en kopiëren zelfs hun websites om niet op te vallen bij oppervlakkige tests.

Op deze manier proberen zij de distributeurs die per mail of fax worden benaderd ervan te overtuigen dat zij in contact staan met de bestaande, gerenommeerde bedrijven. Het doel is goederen op rekening te kunnen bestellen. Eerst naar het officiële bedrijfsadres, dan op het laatste moment proberen zij de levering om te leiden, bijvoorbeeld naar een vermeend extern magazijn, dat in werkelijkheid toebehoort aan een logistiek bedrijf. Als dit lukt, hebben de oplichters gewonnen. Volgens de bevindingen van Alain Godet verdwijnen de goederen vervolgens via Groot-Brittannië richting Mali.

Voorzichtig met deze namen

Dankzij ITdistri.com is er nu een lijst van tien namen waarmee de fraudeurs tot nu toe de aandacht hebben getrokken. De echte bedrijven zijn gerenommeerd en hebben goede kredietbeoordelingen. Zij hebben niets met de zwendel te maken, integendeel, ook zij zijn het slachtoffer omdat hun identiteit wordt misbruikt. Bekend zijn:

  • Germond (IT-distributeur in het departement Jura) – germond-sas.fr in plaats van germondsa.fr
  • Bechtle (Elzas) – echte domeinnaam: bechtle.fr
  • Bestware (VAD inParijs) – bestware-france.fr in plaats van bestware.fr
  • Conectis (netwerkspecialist uit het noorden van Frankrijk) – conectis-sas.fr in plaats van conectis.fr
  • Cybertek (detailhandelaar en distributeur in het zuidwesten van Frankrijk) – echte domeinnaam: cybertek.fr
  • Eric Archivage (DMS-specialist met vestigingen in Lyon en Parijs) – echte domeinnaam: eric-archivage.com
  • Immotique Distribution (netwerk- en TC-specialist uit Noord-Frankrijk) – immotiquedistribution.fr in plaats van id-alliance.com
  • NetApp France (filiaal van de netwerkopslagfabrikant uit de VS) – netappfrance.com in plaats van netapp.com/fr
  • Newcom Distribution (kleinhandeldistributeur uit de buurt van Parijs) – newcomdistribution.fr in plaats van newcomdistribution.com
  • Riso (de in Lyon gevestigde tak van de Japanse printerfabrikant) – riso-france.fr in plaats van risofrance.fr.

De genoemde websites zijn grotendeels al offline gehaald, met uitzondering van de Riso-vervalsing. Godet vreest dat dit nog maar het begin is en dat meer bedrijven zullen volgen. Momenteel is Duitsland het brandpunt van de fraudeurs, maar fraude met dezelfde zwendel is ook bekend geworden in andere Europese landen, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, Italië, Polen, de Tsjechische Republiek, Hongarije en de Verenigde Arabische Emiraten. Een verspreiding naar andere landen is daarom zeer waarschijnlijk.

Naast de sporen naar Frankrijk en Afrika is er in de fraudezaak ook een verband met Duitsland: de fraudeurs maakten gebruik van een lokale webhoster die met zijn goedkope merk vooral resellers moet aanspreken. Deze laatste biedt topniveaudomeinen uit 200 landen – de fraudeurs kunnen dus op elk moment overschakelen en niet alleen de identiteiten van Franse bedrijven gebruiken.

Waar u op moet letten

De brieven van de oplichters zijn geschreven in eenvoudige zinnen, soms met spelfouten – zoals u ze kent van de mails van andere identiteitsdieven, bijvoorbeeld vermeende berichten van logistieke bedrijven dat u een pakketje moet ophalen, of vermeende berichten van banken en betalingsdienstaanbieders dat u moet inloggen en uw wachtwoord moet wijzigen.

Hetzelfde geldt hier als daar: vertrouw niet op de verstrekte links en e-mailadressen, maar controleer deze gegevens aan de hand van onafhankelijke bronnen – bijvoorbeeld in de leveranciersdatabase van IT-BUSINESS. In het geval van buitenlandse distributeurs is ITdistri.com een goede plaats om te beginnen.

In het geval van discrepanties in de informatie is voorzichtigheid geboden. In geval van twijfel, stop de levering van goederen. Breng het bedrijf waarvan de identiteit wordt misbruikt op de hoogte en breng de zaak voor de rechter.