Telekom’s “StreamOn”-dienst moet worden gewijzigd

Het Oberverwaltungsgericht NRW heeft de Bundesnetzagentur in een kort geding in het gelijk gesteld. Zij had de StreamOn-dienst van Telekom Deutschland verboden omdat de kadervoorwaarden in strijd zijn met het beginsel van netwerkneutraliteit.

Telekom Deutschland mag het “StreamOn”-product dat het aanbiedt voorlopig niet in zijn huidige vorm blijven exploiteren. Dit heeft het Oberverwaltungsgericht van de deelstaat Noordrijn-Westfalen beslist in een kort geding dat Telekom Deutschland GmbH had aangespannen tegen de Bundesnetzagentur, en daarmee het besluit in eerste aanleg van het Verwaltungsgericht van Keulen bevestigd.

Contentpartners en inclusief datavolume

De “StreamOn”-dienst is een gratis extra aanbod voor mobiele klanten. Indien het wordt geboekt, wordt het dataverkeer voor audio- en videostreaming van zogenaamde “content partners” van Telekom niet meegerekend in het inclusieve datavolume dat contractueel met het mobiele tarief is overeengekomen – een voordeel dat volgens het Oberverwaltungsgericht Nordrhein-Westfalen niet kan worden verzoend met de netwerkneutraliteit. Voor bepaalde mobiele tarieven stemt de klant namelijk in met een algemene bandbreedtebeperking voor videostreaming tot maximaal 1,7 Mbit/s, wat niet langer volstaat voor een resolutie in HD-kwaliteit. Bovendien kan StreamOn alleen binnen Duitsland worden gebruikt. In het buitenland wordt dataverkeer voor audio- en videostreaming – inclusief dat van contentpartners – altijd meegeteld voor het inclusieve datavolume.

Beginsel van netwerkneutraliteit

De Bundesnetzagentur voerde aan dat StreamOn in strijd was met het beginsel van netwerkneutraliteit dat is vastgelegd in de Europese wetgeving en met de Europese roamingvoorschriften, en verbood de voortzetting van StreamOn. Het Verwaltungsgericht te Keulen heeft vervolgens een dringend beroep van Telekom hiertegen verworpen. Medio juli volgde de uitspraak van de 13e senaat van het Oberverwaltungsgericht Nordrhein-Westfalen, die ook het beroep van Telekom verwierp, zodat het verbod van de Bundesnetzagentur van kracht blijft tot een aanhangige bodemprocedure. Tegen het besluit van de hoogste bestuursrechter (zaakkenmerk: 13 B 1734/18) is geen beroep mogelijk.

Redenering van de OVG NRW

In de motivering stelt de 13e senaat dat het beginsel van netneutraliteit internetproviders verplicht om al het dataverkeer gelijk te behandelen. Dit wordt geschonden wanneer de transmissiesnelheid voor videostreaming wordt beperkt in vergelijking met andere diensten. Het neutraliteitsbeginsel is een fundamenteel beginsel voor de werking van het internet ten behoeve van alle gebruikers. Bovendien was het irrelevant of de klant bij het boeken van StreamOn had ingestemd met de throttling, legde de rechter uit.

Daarnaast was het volgens de Europese roamingregels verboden om voor roamingdiensten in andere Europese landen een extra vergoeding te vragen ten opzichte van de binnenlandse eindklantprijs. Verzoekster heeft dit verbod geschonden, voor zover zij het dataverkeer voor audio- en videostreaming heeft opgenomen in het inclusieve datavolume voor gebruik in andere Europese landen, in tegenstelling tot het gebruik in Duitsland. Voor de klant resulteerde dit in een minder gunstig heffingsmechanisme voor gebruik in andere Europese landen. Aangezien de beslissing van de Bundesnetzagentur om deze redenen waarschijnlijk rechtmatig was, kon zij ook ten uitvoer worden gelegd vóór een eindbeslissing in het hoofdgeding.

>