Pakketje in de wacht, pas op voor nieuwe sms-fraude: hoe u te verdedigen

Postpolitie slaat alarm: pas op voor het bericht waarin u om geld wordt gevraagd om een pakketje te deblokkeren. Dit is wat er gebeurt

Als u de afgelopen dagen een sms’je op uw smartphone hebt ontvangen waarin u wordt gevraagd twee euro te betalen om een pakketje te deblokkeren, bent u niet de enige. Het is een zwendel die ad hoc is opgezet door de gebruikelijke criminelen die hopen mensen hun geld afhandig te kunnen maken. De staatspolitie heeft via haar Facebook-account alarm geslagen en waarschuwt gebruikers voor deze nieuwe zwendel, waarvan helaas tientallen gebruikers in heel Italië het slachtoffer zijn geworden.

Zoals gewoonlijk maken fraudeurs gebruik van de actualiteit om mensen in hun val te lokken. In een tijd waarin verplaatsingen tot een minimum worden beperkt om de verspreiding van de pandemie te voorkomen, bestellen veel mensen op e-commercesites. Zendingen nemen in veel gevallen meer tijd in beslag om aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen en het kan meer dan een week duren voordat een pakket zijn bestemming bereikt. Oplichters gebruiken deze specifieke fase om mensen te laten geloven dat hun pakket geblokkeerd is en dat ze 2 euro moeten betalen om het te deblokkeren.

Dit soort zwendel heeft een heel specifieke naam: smishing. En de laatste jaren is het steeds populairder geworden, vooral door het toegenomen gebruik van onlinediensten, zoals winkelen op e-commercesites.

Wat is smishing

Het woord smishing heeft een vage gelijkenis met phishing, en dat is geen toeval. In beide gevallen hebben we te maken met oplichterij en in beide gevallen met een boodschap. Bij phishing wordt het bericht naar het e-mailadres gestuurd, terwijl bij smishing het medium sms wordt gebruikt.

Hoe werkt smishing? Heel eenvoudig. Fraudeurs sturen SMS-berichten naar een groot aantal gebruikers om hen te waarschuwen voor een probleem. Het kan gaan om een geblokkeerd pakje, zoals in dit geval, of een bericht van het postkantoor of uw bank waarin wordt gewaarschuwd voor een poging tot diefstal van uw inloggegevens en de noodzaak om deze onmiddellijk te vervangen. In werkelijkheid gaat achter het nummer, dat schijnbaar “echt” is, een oplichter schuil. In het bericht staat ook een link om te openen en u wordt doorverwezen naar een webpagina die de officiële lijkt te zijn, maar die in feite is gekloond. Als u in de zwendel trapt, verliest u geld en toegang tot uw bankrekening

SMS-zwendel: de tekst van het bericht

“U wordt gevraagd 2 euro te betalen om een pakketje dat onderweg is te ontgrendelen door al uw creditcardgegevens in te voeren. Dit is het begin van het sms-bericht dat de afgelopen dagen op de smartphones van tientallen Italianen is binnengekomen. Aan het eind van het bericht staat een link naar een webpagina waar u uw creditcardgegevens kunt invoeren om de 2 euro te betalen. Op deze manier stelen de fraudeurs niet alleen de 2 euro, maar verkrijgen ze ook de creditcardgegevens, die ze op het dark web kunnen verkopen of voor online aankopen kunnen gebruiken

Hoe u tegen smishing kunt verdedigen

Herkennen van een smishingpoging en u tegen dit soort oplichting verdedigen is vrij eenvoudig. Wees in de eerste plaats altijd op uw hoede voor SMS-berichten waarvan u de afzender niet kent. Bovendien vraagt geen enkel koeriersbedrijf geld om de levering van een pakje te deblokkeren. Hetzelfde geldt voor berichten die door banken worden verzonden: er worden andere kanalen gebruikt om u op de hoogte te brengen van pogingen om uw inloggegevens te stelen. Klik ten slotte nooit op links in berichten, want in de meeste gevallen leiden die u naar valse pagina’s.