Wat is het IBAN?

IBAN staat voor International Bank Account Number. Het is een op internationaal niveau ontwikkelde standaard voor rekeninggegevens. Het is gedefinieerd in deel 1 van de ISO-norm ISO 13616-1:2007.

De norm is ontwikkeld om grensoverschrijdende betalingstransacties te vereenvoudigen en dus te versnellen. De standaardisatie dient met name om de geautomatiseerde uitwisseling van gegevens tussen de afzonderlijke financiële instellingen mogelijk te maken. Een ander voordeel is voor particuliere klanten en bedrijven, omdat mogelijke bronnen van fouten worden geëlimineerd.

Ontwikkeling van het IBAN

De standaardisatie werd aanvankelijk aangedreven door de VS. De VS hebben het systeem nog niet zelf ingevoerd, daarom wordt de Europese Unie (EU) nu als koploper beschouwd. Meer en meer landen in de wereld schakelen over op het IBAN. Daartoe behoren vooral de landen van het Middellandse-Zeegebied, Zuid- en Midden-Amerika en het Midden-Oosten. In 2007 werd de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) door de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO) aangewezen als de registratie-instantie voor de respectieve IBAN-formaten.

Uniformiteit van het IBAN

Een uniforme internationale structuur van het IBAN is volgens ISO niet haalbaar en ook niet zinvol. In plaats daarvan oriënteert zij zich aan de respectieve plaatselijke normen en brengt deze over op het nieuwe systeem. De in Duitsland gebruikte standaard (bankcode + rekeningnummer) heeft zich bijvoorbeeld nog niet overal kunnen vestigen, zelfs niet op Europees niveau. De in dit land gedefinieerde notatie is als volgt opgebouwd:

  • een landcode van 2 cijfers in de vorm van hoofdletters (ISO 3166-1)
  • een controlesom van 2 cijfers, die bestaat uit 2 controlecijfers (ISO 7064)
  • het BLZ
  • het rekeningnummer

In totaal kan een IBAN maximaal 34 cijfers bevatten. In de regel is het echter korter. In Duitsland bijvoorbeeld bestaat het uit 22 cijfers, in Zwitserland uit 21 en in Oostenrijk uit 20 cijfers. Er zijn geen spaties in het IBAN omdat het machinevriendelijk moet zijn. Niettemin worden ze, om het lezen te vergemakkelijken, gewoonlijk visueel verdeeld in blokken van elk 4 cijfers. Met een IBAN-calculator kunt u elk IBAN online controleren.

Toepassing in de praktijk

Tot dusver werd het IBAN vooral gebruikt voor overschrijvingen binnen de EU. Dit geldt zowel voor de overschrijvingsformulieren als voor de procedure voor de uitwisseling van gegevensdragers (internetbankieren). De situatie is anders voor interne bankverrichtingen en cheques. Hier wordt nog steeds de vroeger gebruikte combinatie van bank-sorteercode (BLZ) en rekeningnummer gebruikt. Bovendien moet dit nummer nog steeds worden verstrekt, zelfs indien de bankkaart geblokkeerd is. Voor de EU-overmaking, die nu is vervangen door de SEPA-regeling, moest naast het IBAN ook de BIC worden vermeld.