Wat is de BIC?

BIC staat voor Business Identifier Code (tot 2010: Bank Identifier Code). Hoewel de BIC niet langer vereist is voor overmakingen binnen de EU, moet zij bij andere internationale overmakingen naast het IBAN worden vermeld.

De SWIFT-code wordt gebruikt om dienstverleners op het gebied van betalingstransacties op internationaal niveau te identificeren. Het neemt dus een soortgelijke functie aan als de BLZ (bank sort code) die vroeger in Duitsland op nationaal niveau werd gebruikt. Een BIC kan alleen worden toegekend door de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Daarom zijn namen als SWIFT-adres of SWIFT-code ook gebruikelijk.

Voor het binnenlandse Duitse en een groot deel van het Europese betalingsverkeer is de BIC nu zinloos, aangezien de unieke identificatie hier al wordt gewaarborgd door de IBAN-norm. De basis hiervoor werd gelegd door de invoering van de SEPA-procedure (SEPA = Single Euro Payments Area). Voor betalingstransacties binnen Duitsland hoeft de BIC sinds februari 2014 niet meer te worden gespecificeerd. Grensoverschrijdende overmakingen via SEPA zijn sinds februari 2016 mogelijk zonder BIC.

Hoe is de BIC gestructureerd?

De structuur van de code is gedefinieerd in de ISO 9362-norm. De code bestaat in totaal uit 11 cijfers en is als volgt samengesteld:

  • Bankcode (4 cijfers)

Landencode (2 cijfers)

  • Regionale code (2 cijfers)
  • Branch code (3 cijfers)

Vaak wordt ook een exacte aanduiding van het filiaal weggelaten en vervangen door “XXX”. Zo blijft de voorgeschreven lengte van 11 cijfers behouden.

Hoe wordt de code bepaald?

Om te weten te komen wat de code van de eigen bank is, volstaat het meestal om op de bankkaart of andere documenten van de financiële instelling te kijken. De situatie is anders wanneer de internationale bankgegevens van een begunstigde moeten worden vastgesteld. De overeenkomstige tabel van de Bundesbank of een BIC-calculator op het internet kunnen daarom helpen bij het zoeken naar BIC.

Om de juiste BIC te kunnen berekenen, moet een aantal gegevens worden verkregen en bijgehouden. Het land waar de financiële instelling van de ontvanger is gevestigd, is van essentieel belang. Bovendien hebt u het IBAN nodig, dat informatie geeft over de rekening van de ontvanger. Bij het invoeren van de gegevens moeten tikfouten worden vermeden om geen onjuiste resultaten te krijgen, aangezien een BIC-calculator de juistheid meestal niet kan controleren.

Gebruik van de BIC

De SEPA-procedure is beschikbaar voor de meeste overschrijvingen. Hier is het voldoende het IBAN in te voeren. De SWIFT-code wordt dan automatisch door het systeem bepaald. Indien daarentegen een overschrijving naar het buitenland buiten het SEPA-gebied moet worden uitgevoerd, is de SWIFT-BIC verplicht. Hiervoor is een apart invoerveld beschikbaar in internetbankieren of op de desbetreffende overschrijvingsformulieren.