Apple koopt muziekherkenningsapp Shazam

De app Shazam kan met een druk op de knop herkennen welk nummer op dat moment speelt. De dienst zal in de toekomst aan Apple toebehoren. Hierdoor krijgt het iPhone-bedrijf onder meer een diepgaand inzicht in waardevolle gegevens over de muzieksmaak van gebruikers.

Apple koopt de muziekherkenningsapp Shazam. Het iPhonebedrijf bevestigde de overname op maandag zonder een prijs te noemen. De app kan de naam weergeven van het liedje dat op dat moment in de buurt wordt gespeeld door toegang te krijgen tot de microfoons van een smartphone. Daartoe wordt de opname gecontroleerd aan de hand van een database van alle mogelijke muziektitels op de Shazam-servers.

Volgens informatie van de “Financial Times” zou de prijs 400 miljoen dollar hebben bedragen – aanzienlijk lager dan op het hoogtepunt van een financieringsronde in 2015, toen de dienst naar verluidt werd gewaardeerd op maximaal 1 miljard dollar. De beheerders van het fotoplatform Snapchat zouden ook wel eens interesse hebben gehad in Shazam.

Apple sprak maandag van honderden miljoenen Shazam-gebruikers en verwees naar gezamenlijke plannen voor de toekomst. Bij Apple had de Siri-assistentiesoftware op de achtergrond al toegang tot de dienst van Shazam wanneer werd gevraagd welk nummer er werd afgespeeld. Google integreerde een soortgelijke functie op basis van eigen technologie in zijn nieuwe Pixel 2-smartphones.

Shazam, opgericht in 1999, wordt onder meer gefinancierd door advertenties die in de app worden getoond. Daarnaast krijgt de dienst geld van providers als gebruikers na herkenning van de liedjes naar muziekdiensten van bijvoorbeeld Apple of Spotify gaan. Met de aankoop krijgt Apple toegang tot technologie voor de snelle herkenning van muzieknummers – maar ook inzicht in een schat aan gegevens over muzieksmaak. Het kan bijvoorbeeld al in een vroeg stadium een toekomstige hit identificeren als mensen een nummer leuk genoeg vinden om de naam ervan te willen weten.

Apple is nummer twee op de markt na de Zweedse pionier Spotify, twee en een half jaar nadat het de muziekstreamingbusiness betrad. Apple Music kwam volgens de laatste cijfers uit op 30 miljoen betalende klanten en Spotify op 60 miljoen.