Tech Data wordt SPLA-partner van Microsoft

Microsoft vertrouwt op een andere distributiepartner in de business met service provider-licenties: Tech Data is de tweede broadliner in Duitsland die een contract krijgt voor de distributie van SPLA-licenties.

Microsoft en Tech Data breiden hun samenwerking uit tot de service provider business: De in München gevestigde broadliner breidt zijn portfolio uit met de Services Provider License Agreement (SPLA). Tech Data-partners hebben dus de mogelijkheid om Microsoft-software in licentie te geven en op huurbasis aan hun klanten door te geven voor gebruik.

Het model is geschikt voor zowel hostingbedrijven als klassieke systeemhuizen die softwarediensten en -functies als cloud- of managed service willen aanbieden. De aanbieders exploiteren de software vaak in hun eigen datacentrum. Zij treden op als contractuele partners van de klanten.

De Microsoft-producten die op deze manier in licentie kunnen worden gegeven, omvatten het grootste deel van het portfolio. Hiertoe behoren Windows Server, de mail- en samenwerkingsproducten Exchange en Sharepoint, het databasesysteem SQL Server en de ERP- en CRM-toepassingen van de Dynamics-lijn.

Maandelijkse facturering

Tech Data factureert de providers op maandelijkse basis. De partners melden vervolgens het gebruik van de software aan de distributeur. Zij betalen alleen voor de licenties die hun klanten in een maand daadwerkelijk hebben gebruikt.

Microsoft werkt pas sinds 2012 nauwer samen met distributie in de service provider business. Ingram Micro was de eerste omroeporganisatie in Duitsland die in december van dat jaar een SPLA-contract met de fabrikant sloot. Tot dan toe bracht de softwaregigant deze licenties voornamelijk op de markt via Large Account Resellers (LAR) zoals Comparex, Insight en Software One. ADN was aanvankelijk de enige IT-groothandelaar die SPLA-licenties verkocht aan providers in dit land. De in Bochum gevestigde value-added distributeur is sinds de herfst van 2008 betrokken bij het huurmodel.

Veranderde rol

Het feit dat Microsoft bij de SPLA-activiteiten nu meer op de distributie vertrouwt, volgt een trend in de branche: de rol die serviceproviders in het distributiemodel van fabrikanten spelen, is intussen veranderd. Terwijl veel IT-providers deze doelgroep oorspronkelijk meer als eindklanten beschouwden aan wie zij via wederverkopers leverden, worden providers nu vooral als partners gezien. En als partners kopen ze producten en licenties van de distributie.

Voor meer informatie over Microsoft SPLA kunnen geïnteresseerde Tech Data-partners terecht op www.techdata-mstrainings.de, bellen met 089 4700-2808 of een e-mail sturen. |Mmh