Siemens definitief afscheid van Fujitsu Siemens Computers?

Volgens een bericht van Euro am Sonntag wil Siemens de joint venture-overeenkomst met Fujitsu over Fujitsu Siemens Computers (FSC) opzeggen. In de sector wordt gespeculeerd dat Fujitsu het segment zakelijke klanten zou kunnen overnemen en dat Lenovo mogelijk het segment eindgebruikers zou kunnen kopen. De opzegtermijn loopt af op 30 september.

Midden juli al deden geruchten de ronde dat Siemens van plan was zich terug te trekken uit de IT-joint venture Fujitsu Siemens Computers. De onderneming wilde gebruik maken van haar recht om het contract tegen september op te zeggen voordat het met nog eens vijf jaar zou worden verlengd. Aanvankelijk weigerden de drie ondernemingen Siemens, Fujitsu en Fujitsu Siemens Computers commentaar te geven op wat er zich achter de schermen afspeelde. Begin augustus werden de speculaties Fujitsu te veel: een woordvoerder van het bedrijf vertelde het persbureau Reuters dat het Wall Street Journal-bericht ongegrond was. De onderneming was nog in gesprek met Siemens, maar had nog geen definitief besluit genomen.

Scheiding tussen divisie zakelijke en particuliere klanten?

Sindsdien is het opnieuw stil geweest aan de kant van de drie bedrijven. Een reportage van “Euro am Sonntag” heeft het debat nu echter weer doen oplaaien. Onder verwijzing naar “welingelichte kringen” meldt de zakenkrant dat Siemens de afsplitsing van de IT-dochter Fujitsu Siemens Computers (FSC) doorzet. Er wordt gedacht aan een model waarbij het Japanse Fujitsu-concern in een eerste fase het Siemens-aandeel zou overnemen en vervolgens de eindklantenactiviteiten zou verkopen. Fujitsu is vooral geïnteresseerd in de zakelijke klantendivisie. In industriekringen wordt de Chinese computerfabrikant Lenovo beschouwd als een mogelijke koper voor de eindklantendivisie.

Lenovo voelt zich voorbereid

In antwoord op een vraag van IT-BUSINESS verwees een woordvoerder van het Chinese concern naar een verklaring van Lenovo CEO Bill Amelio: “We voelen ons goed voorbereid op de integratie van een ander bedrijf als de gelegenheid zich voordoet”. Lenovo wilde echter geen commentaar geven op de status met betrekking tot individuele overnamekandidaten of onderhandelingen. Desgevraagd door IT-BUSINESS zeiden Siemens, Fujitsu en FSC dat zij, zoals gebruikelijk, “geen commentaar geven op de geruchten”.

Termijn loopt eind van de maand af

Vóór 30 september moet Siemens of Fujitsu het contract opzeggen als er geen belangstelling is om FSC gezamenlijk voort te zetten. Indien er tegen die datum geen beëindiging is, zal het gezamenlijk project automatisch in zijn huidige vorm met nog eens vijf jaar worden verlengd.

IT-BUSINESS zal u op de hoogte blijven houden. Hoe beoordeelt u de huidige gebeurtenissen rond FSC? Neem deel aan de discussie in het online forum van IT-BUSINESS.