Microsoft biedt testversie voor quantumcomputing in de cloud

Microsoft wil een openbare preview uitbrengen van zijn quantumcomputing-platform dat toegankelijk is via de cloud. Geïnteresseerden kunnen de dienst, Azure Quantum genaamd, gratis testen in een voorlopige versie, mits ze een Azure cloud account hebben.

Microsoft heeft met de publieke preview van zijn Azure Quantum dienst een open ecosysteem beschikbaar gesteld voor het omgaan met en ontwikkelen voor kwantumcomputers. Geïnteresseerde ontwikkelaars, onderzoekers en zakelijke klanten krijgen zo de kans om via een cloud-verbinding gratis kennis te maken met een ontwikkelings- en besturingsomgeving voor kwantumcomputers.

Stap-voor-stap instructies en handleidingen

Microsoft biedt hiervoor vrij toegankelijke, uitgebreide documentatie. Dit omvat een stapsgewijze inleiding tot het ecosysteem en tutorials over het gebruik van het platform. Ontwikkelaars hebben ook toegang tot een uitgebreide bronnenbibliotheek om hun kennis over quantumcomputing en optimalisatie uit te breiden. Hier kunnen zij leermateriaal en toepassingsvoorbeelden vinden die laten zien hoe kwantumalgoritmen kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid van kwantumcomputertaken.

Microsoft biedt verdere grondbeginselen van quantumcomputing aan in gratis cursussen via haar Learn-webplatform.

Verkoperonafhankelijk ontwikkelingssysteem

Het systeem wordt geprogrammeerd met de Q#-programmeertaal voor quantumcomputing, die door Microsoft wordt geleverd onder een open-source licentie. Voor het programmeren met het Azure Quantum-platform is ook een open-source ontwikkelingskit nodig, die door Microsoft de Quantum Development Kit (QDK) wordt genoemd ….. Microsoft gebruikt dit om de nodige programmeringsinterfaces en aanbevolen methoden te verstrekken. De QDK kan rechtstreeks worden geïntegreerd in ontwikkelomgevingen zoals Visual Studio of Jupyter Notebook. Via een zogenaamde Quantum Intermediate Representation (QIR) belooft Microsoft ook een “open-source interface tussen verschillende talen en doelplatforms voor quantumberekeningen”.

Gebruikers hebben via de Azure Quantum Public Preview via de cloud toegang tot quantumcomputingfuncties van Microsoft-partners als Honeywell, Toshiba, IONQ en Quantum Circuits. De QDK biedt dus een uniforme programmeringsbasis voor de verschillende quantumcomputertoepassingen van de genoemde fabrikanten. Microsoft geeft hierover meer details in een blogpost.

Een Azure-account is nodig om toegang te krijgen tot de cloudbronnen en dus direct het quantum computing-platform te testen. Voor testdoeleinden stelt Microsoft proefaccounts ter beschikking waarop maximaal 200 dollar aan Azure credits kan worden geladen. De proefperiode is 12 maanden geldig en omvat ook diverse gratis producten met onbeperkt gebruik.

Quantum computing is een belangrijk toekomstig onderwerp voor Microsoft. Naast de softwarefabrikant hebben ook IBM en Google al gekeken naar het aanbieden van quantumcomputermiddelen via de cloud. Momenteel is quantumcomputing echter nog vrij experimenteel en wordt het wereldwijd slechts door enkele instellingen gebruikt, omdat voor het gebruik van deze computers extreem lage temperaturen dicht bij het nulpunt vereist zijn. Functionele toegang op afstand via de cloud, zoals beoogd door Azure Quantum, zou nieuwe wegen kunnen openen voor praktische, commerciële toepassingen.

Dit artikel is voor het eerst verschenen op ons partnerportaal Elektronikpraxis.