TIM en Tiscali down, ADSL en glasvezel werken niet: wat is er aan de hand

Eerste problemen al in de nacht, hausse aan meldingen bij het ontwaken en hulpwebsite op de knip: 2021 begint slecht voor veel smartworkers zonder TIM en Tiscali verbinding.

[UPDATE] TIM: storing bij telefooncentrale Milaan vannacht

Om 12.10 uur gaf het officiële TIM Twitter-account de eerste mededeling over de uitval van vandaag, waarin werd uitgelegd dat de storing te wijten is aan een elektrisch probleem bij de telefooncentrale van Milaan. Volgens het bedrijf werd slechts 0,68% van het totale aantal gebruikers getroffen door de technische downtime. Hier is de notitie van TIM:

“TIM deelt mee dat zich ’s nachts in Lombardije een plaatselijke stroomstoring heeft voorgedaan in een telefooncentrale in Milaan, waardoor sommige apparatuur is uitgeschakeld.

Technici, die onmiddellijk aan het werk waren, hebben de stroom hersteld en de lijnen van het mobiele netwerk en van de zakelijke klanten omgeleid. De storing was binnen een paar uur opgelost en trof in totaal 300.000 klanten. (Vergeet niet dat we 46 miljoen klanten hebben, oftewel 0,62%)”.

In de tussentijd is het aantal storingsmeldingen gedaald, maar veel gebruikers op Twitter klagen nog steeds over het gebrek aan verbinding.

Dit is een slecht begin van de eerste werkdag voor duizenden Italianen, vooral voor degenen die thuis aan het smartwerken zijn: vanaf de nacht zijn er verschillende problemen met de internetverbindingen van TIM, de grootste operator in ons land, maar er zijn ook problemen met het vaste en mobiele netwerk van Tiscali.

De meldingen, zoals gebruikelijk verzameld door de bekende website Downdetector, betreffen zowel ADSL als FTTC- en FTTH-glasvezelverbindingen en zijn afkomstig uit heel Italië. Het zou dus niet om een plaatselijk of kortstondig probleem gaan: de eerste meldingen van inefficiëntie dateren van gisteravond, maar de meeste gebruikers hebben pas vanochtend bij het ontwaken ontdekt dat zij geen verbinding hadden. Sommige gebruikers beweren dat het lampje van de TIM-modemrouter brandt om aan te geven dat er een verbinding is, maar de verbinding is er in werkelijkheid niet. Anderen zien het licht echter knipperen. In sommige gevallen, als de gebruiker een VOIP-telefoonnummer heeft, is ook de vaste lijn uitgevallen.

TIM: eerste down al om 5:45 uur

Fing Internet Alert, een andere bekende site die meldingen verzamelt over downs in de belangrijkste digitale diensten, registreerde een piek van meldingen om 5:45 uur. Volgens de FIA was de storing na 35 minuten, d.w.z. rond 6.20 uur, opgelost.

De gebruikers missen echter nog steeds de internetlijn van TIM en daarom is het waarschijnlijk dat de technici van de operator al sinds het ochtendgloren bezig zijn met het oplossen van een wijdverspreide storing en dat de verbinding komt en gaat.

TIM down: ook problemen op de site voor technische bijstand

Na het uitvallen van de vaste verbindingen van TIM hebben veel gebruikers een beroep gedaan op de hulpdiensten van de operator. Met name op het gebruikersnummer 187 en op de website http://assistenzatecnica.tim.it/. Deze laatste is, door de lawine van toegangen, bijna helemaal onmogelijk te bereiken. Sommige gebruikers zijn erin geslaagd met een operator te spreken, maar het antwoord luidde dat zij op de hoogte zijn van het probleem en dat technici al aan het werk zijn.

Tiscali: vast netwerk, mobiele en e-mailproblemen

De technische problemen van Tiscali daarentegen zijn gisteren al begonnen, maar leken aanvankelijk beperkt te blijven tot de toegang tot e-mailboxen en tot een lappendeken van mensen. Vanmorgen was er echter een hausse in het aantal meldingen, met een sterke toename van gebruikers die klaagden over problemen met de internetverbinding op het vaste netwerk en, zij het in mindere mate, meldingen van een gebrek aan mobiele connectiviteit.

Ook in dit geval hebben gebruikers zich tot Twitter en websites gewend die melding maken van technische storingen om te klagen over de onmogelijkheid om contact op te nemen met het bedrijf om te weten te komen wanneer de technische problemen worden opgelost.