Cashback, hoe in beroep te gaan als transacties ontbreken

Veel gebruikers zien niet al hun transacties geteld en vragen hoe in beroep te gaan: hier is wat u moet weten.

10 januari was het einde van de experimentele Kerst Cashback periode: alle gebruikers die deelnamen aan het programma, zo’n 5,8 miljoen, konden het aantal transacties zien dat door het systeem geteld was en het uiteindelijke bedrag aan Cashback dat ze tegen 1 maart zullen krijgen. Van de 5,8 miljoen Cashback-leden waren er echter slechts 3,2 miljoen die ten minste 10 geldige transacties konden verrichten, het minimum dat vereist is om een terugbetaling te initiëren.

Dit was ook te wijten aan het feit dat veel transacties niet door het Cashback-systeem werden geregistreerd. Dit kan zijn veroorzaakt door een fout van de gebruiker, die niet begreep welke transacties geldig waren en welke niet, of door een fout van het platform, dat een werkelijk geldige transactie niet registreerde. Het resultaat verandert niet: de Facebook-groepen gewijd aan State Cashback zitten vol met mensen die vragen waarom ze bepaalde transacties niet terugzien bij de transacties die wel worden verantwoord, en, een tweede typische vraag, hoe je een beroep kunt doen om je transacties goedgekeurd te krijgen?

Verwijderde transacties: wat te doen

Het eerste wat je moet doen is controleren of de transacties die volgens jou geldig zijn maar niet worden verantwoord, ook echt geldig zijn. Anders is het gewoon tijdverspilling. Vergeet bijvoorbeeld niet dat veel aankopen met een contactloze betaling niet werden meegeteld omdat pinpassen twee keer moesten worden geregistreerd.

Dus een aankoop die met deze methode is gedaan vóór de tweede registratie van de kaart is definitief verloren: er is geen manier om deze te laten meetellen.

Hetzelfde geldt voor transacties die vóór 19 december met een SumUp POS zijn gedaan: het bedrijf legde uit dat door een technisch probleem veel van deze transacties niet zullen worden meegeteld.

Op de officiële website van de IO app staat onder andere duidelijk vermeld: “Tijdens de gehele duur van uw deelname aan het Programma, is het uw verantwoordelijkheid om te controleren of de transacties voor aankopen die zijn gedaan met de elektronische betaalsystemen die zijn geregistreerd op de IO app of via de systemen die beschikbaar zijn gesteld door de Affiliated Issuers, het bedrag van de opgebouwde restituties en hun tegoed correct zijn vastgelegd voor Cashback-doeleinden”. Het is aan de gebruiker van het programma om voor het einde van de periode na te gaan of de transacties zijn vastgelegd.

Gewiste transacties: hoe in beroep te gaan

Om “recht te halen” als sommige transacties niet zijn vastgelegd, moet men, opnieuw volgens de officiële IO-gids, “contact opnemen met de aangesloten emittent en/of het kaartcircuit en/of de houder van de betaaldienst die u het voor die transactie gebruikte elektronische betaalinstrument heeft verstrekt”. Met andere woorden: we moeten de uitgever van de kaart bellen of schrijven en hopen dat zij ons kunnen helpen.

Het wordt echter anders als we bij ontvangst van de terugbetaling een ander bedrag ontvangen dan verwacht en weergegeven op de IO-app: in dat geval moeten we contact opnemen met Consap SpA “binnen 120 dagen na de laatste dag van de maand waarin de betaling wordt verwacht, door het juiste formulier volledig ingevuld en ondertekend op te sturen, samen met de vereiste bijlagen, dat online beschikbaar zal zijn op www.consap.it. Consap S.p.A. zal u binnen 30 dagen na de datum van ontvangst van het verzoek een met redenen omkleed antwoord doen toekomen, en indien het verzoek wordt ingewilligd, zal zij zorg dragen voor de verschuldigde betaling”.

Het verzoekformulier voor de onjuiste Cashback is nog niet gepubliceerd en het verzoek sluit niet uit dat er juridische stappen worden ondernomen indien de terugbetaling niet naar verwachting is verlopen.