Het nieuwste transactieverwerkingsrecord voor x86-servers komt van IBM

In het verleden vochten alle PC- en Unix-fabrikanten een verhitte strijd uit om de beste prijs/prestatieverhouding van hun serversystemen, die onder meer kan worden bepaald in transacties per minuut. HP heeft de kroon moeten afstaan aan IBM.

IBM heeft het hoogste TPC-C benchmark resultaat ooit behaald door een x86-64 processorgebaseerd systeem aangekondigd. Een IBM System x3850 X5-server kon nu 2.308.099 transacties per minuut (tpmC, Type C) verwerken tegen een prijs-prestatieverhouding van $ 0,64 per tpmC.

Uitgerust met de Intel Xeon 7500-processor en IBM MAX5-technologie, is de systeemgereedheid van de x3850 X5 met 27 procent toegenomen ten opzichte van het vorige beste resultaat van een HP-server, die 1.807.347 tpmC haalde.

Meer RAM, meer transacties

Het x3950-X5-systeem kan worden geconfigureerd met vier Intel Xeon-processors die werken met een kloksnelheid van maximaal 2,26 GHz. De processor-interne cache heeft een capaciteit van 24 MByte, het hoofdgeheugen is uitbreidbaar tot 1,5 TByte.

Volgens IBM toont het resultaat het prestatiepotentieel aan van de MAX5-technologie, die het hoofdgeheugen loskoppelt van het aantal processoren. Dit maakt een individuele toewijzing van hoofdgeheugen aan de respectieve processor mogelijk.

Dit verhoogt de brutoproductiviteit van een systeem aanmerkelijk. Een belangrijke bijdrage aan de toename van het aantal transacties per minuut werd geleverd door de capaciteit van het hoofdgeheugen van de x3850 M5 met 50 procent te vergroten.

Het maximaal haalbare

De TPC-C benchmark simuleert een orderinvoeromgeving van een groothandelsbedrijf: orderinvoer en -verwerking, betalingstransacties, controle van de orderstatus en controle van de voorraad in het magazijn.

TPC-C vertegenwoordigt bedrijfstakken die producten of diensten beheren, verkopen en distribueren. Uit de huidige resultaten blijkt dat gebruikers die deze IBM-technologie toepassen, wellicht in staat zijn hun bestellingen sneller te verwerken en de distributie en levering van hun goederen of diensten te versnellen.

De in deze test bereikte waarden markeren de absolute bovengrens die haalbaar is, aangezien alle kritieke onderdelen zijn ontworpen voor topprestaties. In werkelijkheid kan van veel lagere tranactiewaarden worden uitgegaan als gevolg van een andere taakmix en configuraties.