Wat is HEIF?

HEIF is een bestandsformaat voor beelden en sequenties van beelden dat flexibele opslag en compressie van de beschikbare gegevens mogelijk maakt. Het neemt minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld JPG en is daarom bijzonder handig in het gebruik.

HEIF is de samenvoeging van de eerste letters van

  • high = hoog
  • efficiency = efficiëntie
  • image = afbeelding
  • file = bestand

Het is een formaat zoals JPG of GIF dat speciaal voor afbeeldingen is ontwikkeld. De extensies zijn .heif en .heic, waarbij .heic betekent dat codering met HEVC (High Efficiency Video Coding) heeft plaatsgevonden.

De voordelen in één oogopslag

Het HEIF-formaat is een ontwikkeling van de Moving Picture Expert Group (MPEG), die gespecialiseerd is in containerformaten en compressie. HEIF is ook een containerformaat dat handig is voor het optimaal benutten van omvangrijke gegevens. Compressie, waarbij de beeldbestanden in vierkantjes worden verdeeld, betekent dat zij minder opslagruimte vergen en ook gemakkelijker kunnen worden verzonden. Een vergelijking met JPG leidt tot het resultaat dat de opslagruimte voor beeldbestanden met High Efficiency Image Coding slechts ongeveer de helft bedraagt, wat uiteraard voordelig is voor de capaciteiten op een privé- of professioneel gebruikte computer. De laadtijd van de afbeeldingen is ook veel aangenamer gemaakt voor de gebruiker, zodat de toepassing ook bijzonder gebruiksvriendelijk is.

Niet beperkt tot afbeeldingen

HEIF onderscheidt zich door zijn indrukwekkende compatibiliteit. Eén aspect is de compatibiliteit met het ISO Base Media File Format. Dit betekent dat de dichtheid van de informatie die in het bestandsformaat kan worden getransporteerd, bijzonder hoog is. Ook live- en audio-opnamen, animaties en tekstbestanden kunnen in het formaat worden opgenomen.

Gesteund door Microsoft en Apple

Met Microsoft en Apple ondersteunen de twee grootste aanbieders van besturingssystemen op de markt het HEIF-formaat en maken het daarmee beschikbaar voor een brede massa gebruikers. Microsoft (vanaf Windows 10) maakt het mogelijk om het formaat weer te geven en ook te bewerken met Paint. De benodigde software is gratis en kan gemakkelijk worden gedownload van de Microsoft Store. HEIF-gebruik werkt echter alleen als HEVC beschikbaar is.

Apple biedt onder meer ondersteuning voor vraaggericht gebruik door gebruikers met iOS. Sinds iOS 11 is het HEIF-formaat standaard geïntegreerd in de iPhone en iPad. Als afbeeldingen moeten worden verzonden, worden ze eenvoudigweg geconverteerd naar de compatibele JPEG.

Linux-gebruikers kunnen ook gemakkelijk High Efficiency Image Coding gebruiken. Dit wordt bijvoorbeeld mogelijk gemaakt door Gimp (vanaf release 2.12.2). Het beeldbewerkingsprogramma kan op verschillende besturingssystemen worden gebruikt.