Wat is een XLSX-bestand?

De extensie “XLSX” staat voor bestanden van de Microsoft Excel-spreadsheet vanaf versie 2007. De afkorting staat voor “Excel Spreadsheet XML”, d.w.z. een spreadsheet die op XML is gebaseerd. XLSX-bestanden zijn niet neerwaarts compatibel zonder aanpassing.

Het bestandsformaat “XLSX” van Mircrosoft Excel verving het XLS-formaat dat tot versie 2007 algemeen werd gebruikt.

Naast de waarden in de afzonderlijke cellen kan de inhoud van een XLSX-bestand ook formules, grafieken en opmaakinstructies bevatten, maar geen macro’s. Bestanden met macro’s worden door Excel automatisch opgeslagen in een XLSM-bestand.

Als een op XML gebaseerde indeling (Office Open XML) kunnen XLSX-bestanden niet gemakkelijk worden geopend met oudere versies van de software. De functie kan echter achteraf worden aangepast met behulp van het Office Compatibility Pack van Microsoft voor Office 2000, 2003 en XP. Het kan voorkomen dat de XLSX-bestanden niet altijd honderd procent conform het origineel kunnen worden weergegeven.

Office Open XML als basis

Office Open XML is een open standaard voor kantoorsoftware. Het werd door Microsoft ontwikkeld om de uitwisseling van bestanden tussen verschillende Office-programma’s mogelijk te maken. XLSX-bestanden kunnen bijvoorbeeld worden bekeken en gemaakt met LibreOffice. Er zijn tal van andere commerciĆ«le en freeware programma’s voor Windows, macOS en Linux en Excel Viewer die kunnen worden gebruikt om het bestandsformaat te openen en weer te geven.

Archief van meerdere bestanden in plaats van afzonderlijke bestanden

Een enkel XLSX-bestand is in wezen een containerformaat dat is samengesteld uit meerdere XML-bestanden. Wanneer ze worden opgeslagen, worden ze automatisch gecomprimeerd met behulp van een ZIP-algoritme en samengevoegd tot een archief. Dit ZIP-archief bevat de afzonderlijke bestanden in een directory-structuur waarin alle vereiste informatie van het Excel-document is opgeslagen. Dit heeft enkele voordelen ten opzichte van het oudere formaat, namelijk ruimtebesparing, hogere gegevensintegriteit en gemakkelijker herstel van de bestanden in geval van gegevensverlies.

.